back to top
2024. május 06. 03:56
KezdőlapMotoGPRins súlyos hibát követett el, hogy ennyire siettette a visszatérést a sérülése...

Rins súlyos hibát követett el, hogy ennyire siettette a visszatérést a sérülése után?

Cal Crutchlow és Neil Hodgson is úgy látja, hogy Álex Rins túl korán tért vissza a tavalyi Olasz Nagydíjon elszenvedett súlyos sérülése után.

Bár az előző szezonban ő aratta a Honda egyetlen futamgyőzelmét, 2023 messze nem alakult fényesen Álex Rins számára. A legtöbbször amikor rajthoz tudott állni, akkor csak küszködött az RC213V nyergében – nem véletlen, hogy idén már a Yamahát erősíti –, azonban sokszor még a motorra sem tudott felülni. Ennek oka az Olasz Nagydíj hétvégéjén elszenvedett súlyos sérülése volt.

Rins a mugellói sprintfutamon bukott, aminek következtében a síp- és a szárkapocscsontja is eltört. Emiatt aztán két műtét és egy nagyon hosszúra nyúlt rehabilitációs folyamat várt rá, ráadásul még az esküvőjén is kerekesszék és mankók használatára kényszerült. A spanyol pilóta többször is megkísérelte a visszatérést, ám az Indonéz Nagydíjat kivéve sehol sem tudott értékelhető teljesítményt nyújtani. Viszont aztán a téli szünet alatt látszólag sikerült felépülnie, hiszen mindkét előszezoni teszten motorra tudott ülni.

Tolószékben házasodott meg a súlyos sérüléséből lábadozó Rins (kép)

Azonban Neil Hodgson, a 2003-as Superbike-világbajnok, és Cal Crutchlow egyaránt úgy gondolják, hogy Rins még így is túl korán tért vissza. „Mögötte sétáltam a loszaíli paddockban, amikor megláttam, hogy furcsa alakú a lába – mondta a Katari Nagydíjon a TNT Sports szakértőjeként jelenlévő Hodgson. – Nagyon kényelmetlennek látszott.”

„Volt egy beszélgetésem Cal Crutchlow-val az előző év végén. Neki korábban volt egy nagyon hasonló sérülése, amelyet akkor szerzett, amikor bukott a Phillip Island-i pálya első kanyarjában – idézte fel Hodgson a Yamaha jelenlegi tesztpilótájának 2018-as balesetét, amely több mint egy évig éreztette a hatását. – Cal látta [Rins] röntgenfelvételeit, és a műtét után beszélt is vele erről. Cal lényegében azt mondta, hogy »szerintem súlyos hibát követett el, túl korán rohant vissza«.”

Rins nem szerepelt jól a Katari Nagydíj pénteki szabadedzésein, az elsőn a tizenötödik, a másodikon pedig a huszonkettedik, azaz utolsó helyet szerezte meg. Ez pedig Hodgson szerint igazolja Crutchlow meglátását. „Azt kell mondanom, megint úgy tűnik, hogy sajnos Calnak igaza volt – állapította meg az eredményekre tekintve a korábban a MotoGP-ben is lehetőséget kapó expilóta. – Gondoljatok bele, hogy mennyire régen volt [Rins] balesete, konkrétan tavaly Mugellóban. Ő pedig itt, Loszaílban úgy biceg körbe, mintha csak két hónapja törte volna el a lábát.”

Marc Márquez és Acosta is az élmezőnyben, Martín kezdett az élen a MotoGP szezonnyitó hétvégéjén