2024. április 28. 18:57
KezdőlapSuperbikeMégis megtarthatják a Superbike-vb hazai fordulóját, de a Balaton Park helyett egy...

Mégis megtarthatják a Superbike-vb hazai fordulóját, de a Balaton Park helyett egy másik pályán

Értesülések szerint a Pannónia-ring lehet a Superbike-világbajnokság magyarországi fordulójának helyszíne, ha a Balaton Park Circuit homologizálása nem történik meg időben.

Valószínűleg minden magyar motorsportkedvelő szíve megdobbant, amikor október végén nyilvánosságra hozták a Superbike-világbajnokság 2024-es előzetes naptárát, hiszen abban egy hazai pálya, a Balaton Park Circuit is helyet kapott.

Azonban körülbelül egy hónapja sajnos arról kellett beszámolnunk, hogy a Balaton Park Circuiten folyó munkálatok lassúsága miatt a Dorna alternatív helyszíneket keres arra az esetre, ha a pálya homologizálása nem történne meg időben. Az akkori információk szerint elsődlegesen a Hockenheimring merült fel, mint lehetséges beugró. Viszont a legújabb értesülések alapján az is elképzelhető, hogy így is ellátogat majd hazánkba a sorozat, csak nem Balatonfőkajárra.

Elmaradhat a Superbike-világbajnokság magyarországi fordulója

A GPOne.com számolt be arról, hogy a bajnokság szervezői a felmerülő problémák ellenére lehetőleg Magyarországon szeretnék megtartani az idei szezon egyik fordulóját. Az olasz lap úgy értesült, hogy amennyiben a Balaton Park Circuit nem tudja majd fogadni a szériát, akkor a Pannónia-ring lehet a versenyhétvége helyszíne.

Ezt részben alátámasztja az, amit Gregorio Lavilla, a Superbike-világbajnokság ügyvezető igazgatója nyilatkozott december végén. Ugyanis Lavilla akkor azt hangsúlyozta ki, hogy a Balaton Park Circuit legfőképp azért kerülhetett bele a naptárba, mert a sorozatnak van egy aláírt szerződése Magyarországgal, tehát nem kimondottan a pályát nézték ki maguknak.

Frissítés: Lavilla megerősítette, hogy valóban felmértek egy második hazai pályát. „Az előző héten meglátogattuk a Balaton Parkot, és egy másik magyarországi pályát – jelentette ki a Motosprintnek. – A FIM készít egy jelentést arról, hogy melyikre tudunk elmenni, és melyikre nem. Már valóban van egy B-terv a fejünkben arra az esetre, ha nem tudnánk ellátogatni egy magyarországi pályára. Viszont elsődlegesen az A-tervre koncentrálunk, amely pedig a Magyarországon való versenyzés.”

A Pannónia-ring egy kifejezetten a motorosoknak épült pálya, amely Szombathelytől negyven kilométerre, Ostffyasszonyfán fekszik. A kapuit 1997-ben nyitotta meg, és azóta is közkedveltségnek örvend, 2008-ban még Michael Schumacher is körözött rajta egy Honda nyergében ülve. A 4740 méter hosszú, 11 jobb- és 7 balkanyart tartalmazó nyomvonalat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meg fogják látogatni nívós sorozatok, mint például az Alpok-Adria Bajnokság.