2024. április 28. 06:07
KezdőlapMotoGPBastianini szerint elfogadhatatlanok voltak a körülmények az első szabadedzés alatt a portimãói...

Bastianini szerint elfogadhatatlanok voltak a körülmények az első szabadedzés alatt a portimãói pályán

Aleix Espargaró és Enea Bastianini is úgy gondolja, hogy veszélyesek voltak a körülmények a Portugál Nagydíj első szabadedzése alatt a pályára került homok miatt.

Nem zajlott le problémamentesen a Portugál Nagydíj első napja. Portimão környékén sok eső esett az első tréningek elindítása előtt, és ezen az úton nemcsak víz, hanem jelentős mennyiségű homok is került a pályára. Ennek volt köszönhető, hogy a Moto3-as mezőny első szabadedzését tizenkét percnyi körözés után piros zászlóval meg kellett szakítani, majd át kellett ütemezni egy későbbi időpontra. De emiatt volt az is, hogy a MotoGP pilótái az első szabadedzésükön eléggé elmaradtak nemcsak az abszolút pályacsúcstól, hanem még a versenyben futott körrekordtól is.

Marc Márquez volt a leggyorsabb a rossz körülmények között megrendezett első portimãói szabadedzésen

A péntek délutáni edzés után többen hangot adtak az ezzel kapcsolatos elégedetlenségüknek. Közéjük tartozott Aleix Espargaró is, aki rendszeresen megszólal biztonsági kérdésekben. „A pálya nagyon koszos volt, a Dornának megoldást kell találnia erre – nyilatkozta Espargaró. – Ez így nincs rendben. Én nem azt mondom, hogy törölni kellett volna az edzéseket, de a lerövidítésükről lehetett volna szó, hogy bizonyos eszközökkel addig letakarítsák a pályát. Ma már nagyon fejlett az ehhez szükséges technológia.”

„Az nem lehet, hogy a világ legmagasabb szintű kategóriáját úgy küldjük ki a pályára, hogy az tele van homokkal – folytatta a 34 éves versenyző. – Okosnak kell lennünk. Emlékszem, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor Amerikában jártunk, tíz perc alatt megszárították a kanyarokat repülőgépek turbináival… Most 2024-et írunk, nem lehet kiküldeni a MotoGP mezőnyét egy poros pályára.”

Enea Bastianini is elmondta erről a véleményét. Az edzésen a leggyorsabbnak bizonyuló pilóta osztotta Espargaró meglátásait, de azt is kihangsúlyozta, hogy szükség volt az első szabadedzés megtartására, mivel az alatt tisztították meg a pályát. „A körülmények szinte teljesen elfogadhatatlanok voltak – jelentette ki Bastianini. – Tényleg nagyon veszélyes volt, de ha nem mentünk volna ki a pályára, akkor az is maradt volna. Gyakorlatban utcatakarítóként funkcionáltunk, szóval helyes volt körbemenni, még akkor is, ha a körülmények kicsit a határon voltak.”

Francesco Bagnaia nagyrészt egyetértett a csapattársával, de ő jóval megengedőbb volt nála. „A múltban néha voltak sokkal rosszabb körülmények, szóval ezeket a dolgokat is el tudjuk viselni” – mondta a címvédő.

Fontos változtatásokra került sor Portimãóban, végre meghallgatták a pilóták panaszait