back to top
2024. május 03. 01:14
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró szerint semelyik MotoGP-pilótának sem tetszik a hétvégék jelenlegi formátuma

Aleix Espargaró szerint semelyik MotoGP-pilótának sem tetszik a hétvégék jelenlegi formátuma

Aleix Espargaró nem szereti, hogy a pénteki edzésen a legjobb tízben kell végezni a Q2-be történő bekerüléshez.

A tavalyi MotoGP-szezonban vezették be a sprintfutamokat. Ez a lépés növelte az időmérők jelentőségét, hiszen azok már nem egy, hanem minden hétvégén kettő verseny rajtsorrendjét határozzák meg. Viszont így nemcsak az időmérők, hanem a pénteki edzések is fontosabbá váltak. Jelenleg ugyanis ezeken dől el, hogy ki lesz az a tíz pilóta, akinek nem kell megmérettetnie magát a Q1-ben, hanem azonnal a Q2-ben kezdheti a kvalifikációt.

Aleix Espargaró a Portugál Nagydíjon „áldozatául esett” ennek a formátumnak. Ugyanis az Aprilia pilótája pénteken nem volt elég gyors, így a Q1-ben történő részvételre kényszerült. Az időmérő első szakaszában pedig harmadik lett, így pont lemaradt a továbbjutásról. Viszont azzal a köridővel, amelyet ekkor futott, a második rész során meg tudta volna szerezni a kilencedik helyet. Espargaró végül mind a sprinten, mind a főfutamon nyolcadik lett.

Csapattársa, Maverick Viñales vele ellentétben a mezőny elejéből, a második helyről rajtolhatott mindkét viadalon. Viñalesnek pedig nagyszerű hétvégéje volt, megnyerte a sprintet, és a főfutamon is csak egy kellemetlen technikai probléma miatt veszítette el a biztosnak látszó második pozícióját.

Ki akarna az Apriliához menni, ha nem javítanak a megbízhatóságon? – figyelmeztet a veterán mérnök

„Azzal a köridővel, amelyet a Q1-ben futottam, közel lettem volna a második sorhoz a Q2-ben – nyilatkozta Espargaró. – Nem igazán élvezem ezt a formátumot, hogy az edzésen a legjobb tízbe kell végezni a továbbjutáshoz. Azt gondolom, hogy ez semelyik MotoGP-pilótának sem tetszik. Ezt azért mondhatom el, mert a Biztonsági Bizottságban sincs senki, aki szeretné ezt. Viszont úgy hiszem, hogy ez jót tesz a műsornak, szóval alkalmazkodnunk kell. A realitás az, hogy az emberek szeretik azt nézni, ha felteszel két lágy gumit, és gyorsköröket futsz velük péntek délután. Én értem, hogy amennyiben csak egy órát köröznénk lágyak nélkül, akkor az unalmas lenne.”

„Viszont az időmérő eredménye elég jelentősen tudja befolyásolni a hétvégédet, nagyon, nagyon fontos a kvalifikáció – tette hozzá. – Ha képes vagy bekerülni az első sorba az időmérőn, akkor nagyon rosszul kell teljesíts ahhoz a sprinten, hogy ne végezz a legjobb ötben. Ez már csak így megy. De hát persze ez nem arról szól, hogy nekem tetszik-e ez vagy sem.”