back to top
2024. május 05. 01:05
KezdőlapMotoGPNem a Liberty Media ajánlata volt a legjobb, mégis a Forma-1-et irányító...

Nem a Liberty Media ajánlata volt a legjobb, mégis a Forma-1-et irányító cég vehette meg a MotoGP-t

A TKO Group 200 millió euróval többet ajánlott a MotoGP-t irányító Dorna 86 százalékáért, de azt végül mégis a Forma–1-et irányító Liberty Mediának adták el.

Bár április 1-én jelentették be, nem egy viccről volt szó: a Forma–1-et birtokló Liberty Media valóban többségi részesedést szerzett a Dornában. Az amerikai cég a MotoGP-t és a Superbike-világbajnokságot is irányító vállalat 86 százalékával rendelkezhet.

A patás ördögöt vagy az egyetlen menekülési lehetőséget jelenti a MotoGP-nek Amerika?

Viszont nem a Liberty Mediáé volt az egyetlen ajánlat, ahogy arról már korábban beszámoltunk. Licitált a Paris Saint-Germain sportklub tulajdonosa, a Qatar Sports Investments, és a TKO Group Holdings is. Utóbbi egy amerikai médiakonszern, amely leginkább küzdősportokkal foglalkozik, a vállalathoz tartozik mind a pankráció, mind az MMA legnevesebb szervezet, a WWE és a UFC is.

Tehát a TKO Group semmiféleképpen sem nevezhető kispályásnak, ami abból is kitűnik, hogy a cég vezérigazgatója szerint több pénzt ajánlottak a Dornáért, mint a Liberty Media. Ari Emanuel éppen ezért nem is érti, hogy miért nem őket választotta a részvényeket eladó Bridgepoint magántőke-társaság.

„Tudjuk, hogy a mi ajánlatunk 200 millió euróval magasabb volt, mint a Liberty Mediáé” – idézi Emanuelt a Financial Times. Ennek tényét a Bridgepoint sem tagadta, amikor a lap megkereste őket. Egyébként a Liberty Media a hírek szerint körülbelül 4,2 milliárd eurót fizetett ki, így 200 millió eurót nehezen lehetett volna elhanyagolható különbségnek tekinteni.

A gazdasági és pénzügyi szaklap arról számolt be, hogy „egy az üzlethez közel lévő személy” szerint Emanuel és a TKO Group „kulturálisan nem illeszkedtek” a Dornához és a motorsporthoz. A TKO Group viszont úgy látja, hogy a Bridgepoint „nem tett eleget a vagyonkezelői kötelességeinek”.

A MotoGP új tulajdonosának igazgatója válaszolt a mindenkit foglalkoztató kérdésekre