back to top
2024. április 30. 20:09
KezdőlapMotoGPQuartararo szerint részben Marc Márquez lépése „ébresztette fel” a Yamahát

Quartararo szerint részben Marc Márquez lépése „ébresztette fel” a Yamahát

Fabio Quartararo úgy látja, hogy Marc Márquez a Hondától a Ducatihoz történő átigazolása is szerepet játszott a Yamaha „felébredésében”. A francia pilóta szerint az idei szezon még nehéz lesz nekik, de már látni lehet majd az előrelépést.

Nemrég jelentette be a Yamaha, hogy Fabio Quartararo a korábbi híresztelésekkel ellentétben mégsem hagyja el a csapatot. A francia pilóta további két évvel hosszabbította meg a szerződését a hangvillásokkal. A 24 éves versenyzőt az új kontraktusa a legjobban fizetett MotoGP-pilótává tette, ugyanis annak értelmében évenként 12 millió eurót fog keresni.

Quartararo döntése sokakat meglepett, hiszen jelenleg finoman szólva sem a Yamahának van a legjobb motorja a mezőnyben, így többen felvetették, hogy csak a megnövelt fizetése állhat a háttérben. Ő azonban már többször leszögezte, hogy nem erről van szó, hanem ő valóban bízik a gyártó projektjében. Szerinte az iwataiak az elmúlt időszakban végre tényleg a fejükhöz kaptak, és „új megközelítést és egy agresszív gondolkodásmódot” vettek magukra.

A titokzatoskodó Quartararo elárulta, mi győzte meg, hogy hosszabbítson a gyengélkedő Yamahával

A nizzai pilóta úgy véli, hogy ebben szerepe volt Marc Márquez átigazolásának is. Márquez a tavalyi szezon végén hagyta el a másik jelenleg küszködő japán gyártót, a Hondát, amelynél tizenegy szezont töltött el. A nyolcszoros világbajnok idén a Ducati motorjait használó Gresini színeit képviseli.

„Azt hiszem, hogy Márquez átigazolása a Hondától a Ducatihoz sok embert felébresztett a Yamahánál – nyilatkozta Quartararo a Canal+ műsorában. – Számos új mérnököt hoztak, és már sok dolog történik Olaszországban [a versenycsapat főhadiszállásán] is, nem csak Japánban. Például az alkatrészek cseréjének sebessége teljesen megváltozott. Úgy gondolom, hogy nekem érdemes volt folytatnom a közös munkát a Yamahával. Nem csak úgy döntöttem emellett, a projekt győzött meg.”

„Természetesen teljesen megértem, hogy az embereknek kételyei vannak a döntésemmel kapcsolatban, hiszen pár hónapja még én magam is kész voltam a csapat elhagyására – folytatta. – Nem mondhatok többet, de az biztos, hogy a Yamaha jelentős összegeket fordít a motor fejlesztésére. Azt hiszem, hogy a Yamaha az egyike azon kevés gyártónak, akik ennyit tesznek bele ebbe a projektbe. Már az idei szezonban látható lesz az előrelépés, bár a mostani idény nehéz lesz, még az is, hogy dobogóra állhassunk. De azt gondolom, hogy a most elvégzett munka a következő két évben válik majd igazán fontossá.”

Marc Márquez elmondta a véleményét Quartararo váratlan hosszabbításáról