back to top
2024. július 07. 07:34
KezdőlapMotoGPA KTM technikai igazgatója elárulta, mi teszi „nagyon egyedivé” Acosta vezetési stílusát

A KTM technikai igazgatója elárulta, mi teszi „nagyon egyedivé” Acosta vezetési stílusát

Sebastian Risse, a KTM MotoGP-csapatának technikai igazgatója felfedte, hogy szerinte mi az a két dolog, amelyek különlegessé teszik Pedro Acosta vezetési stílusát.

A KTM négy királykategóriás versenyzője közül eddig idén egyértelműen az újonc Pedro Acosta tűnik ki leginkább a teljesítményével. Már három alkalommal, két főfutam és egy sprint után is felállhatott a dobogóra, a tabellán pedig a negyedik pozíciót foglalja el. A gyűjtött pontok mennyisége alapján az osztrákok második legjobb motorosa Brad Binder, aki a hetedik helyen áll, a többieket pedig csak jóval hátrébb lehet megtalálni a sorban. Sokakkal ellentétben Acosta ezen kiemelkedése Sebastian Rissét, a KTM MotoGP-csapatának technikai igazgatóját nem érte váratlanul.

Ilyet is ritkán látni egy újoncnál: szenvedő csapattársa Acosta lemásolásában látja a megoldást

„Őszintén szólva engem ez nem lepett meg, de persze nagyon le vagyok tőle nyűgözve – mondta Risse a MotoGP hivatalos honlapjának. – Már a többi kategóriában is lehetett látni, hogy mennyire gyorsan tanul ez a srác, és hogy mennyire jól tud alkalmazkodni. Viszont más pilótáknál már sokszor meg lehetett figyelni, hogy a MotoGP-be történő fellépés azért az más tészta, és emiatt sokféleképpen alakulhat. Általában arra kell kényszeríteni az újoncot, hogy maradjon higgadt, tartsa beállítva a motort, és ne fordítsa fejjel lefelé, hanem inkább tanuljon. Pedro ennek pont az ellenkezője. Nagyon elégedett a motorral és azzal, amije van. Nagyon szeretné kihozni belőle a lehető legtöbbet, és arra koncentrálni, amit ő tud megcsinálni, mielőtt reagálna a technikai oldalára a dolgoknak. Nagyon nyugodt és nagyon magabiztos.”

„Nagyon egyedi stílusa van. Későn fékez, de kimondottan nyugodt marad, mindent az ellenőrzése alatt tart – folytatta német szakember. – Megállítja a motort, nincs szüksége olyan gépre, amely extrém módon jól tud megállni. Aztán még abban is megmutatkozik az egyedi stílusa, ahogy a testét használva segíti a kanyarodást. Ez a két aspektus teszi páratlanná.”

„Meggyőződésem, hogy valamikor harcolni fog majd a világbajnoki címért, de még korai lenne megmondani, hogy mikor – tette hozzá. – Időt kell adnunk neki, és neki is rá kell szánnia az idejét erre, hogy igazán ki tudja aknázni az önmagában rejlő teljes potenciált. Biztos vagyok benne, hogy egyszer győzni fog.”

Acosta a ránehezedő elvárásokról: Már régóta nem figyelek oda az olyan emberekre, mint Lorenzo