back to top
2024. május 20. 14:32
KezdőlapMotoGPTisztul a kép: a Gresini tulajdonosa kizárta annak a lehetőségét, hogy jövőre...

Tisztul a kép: a Gresini tulajdonosa kizárta annak a lehetőségét, hogy jövőre Yamahára váltanak

Nadia Padovani leszögezte, hogy nem fogják jövőre elhagyni a Ducatit a Yamaha kedvéért. A Gresini tulajdonos Marc Márquez esetleges megtartásáról is szót ejtett.

Az idei MotoGP-szezon egyik nagy kérdése, hogy a Yamahának sikerül-e újra magához édesgetnie egy szatellitcsapatot. Az iwataiaknak korábban sokáig a Tech3, majd az RNF – amely története során más nevek alatt is futott – volt az ügyfele. Azonban a maláj istálló a 2023-as szezonban már az Apriliával működött együtt. A japán gyártónak így azóta csak két motorja van a rajtrácson, de jelenleg feltett szándékuk, hogy változtassanak ezen.

Quartararo nem klasszikus szatellitcsapatot akar látni a Yamahánál

A mostani idény végén három szatellitcsapatnak jár le a szerződése. Ezek közül az LCR szinte biztosan hosszabbítani fog a Hondával, így elméletileg a Pramac és a VR46 marad a kalapban, mint a Yamaha lehetséges új partnere. Azonban egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy egyik sem igazán akarja elhagyni a Ducatit.

Pont ezért nem is volt annyira meglepő, amikor felröppent annak a híre, hogy a Gresini „igazolhat át” a Yamahához. Az olasz csapatnak a 2025-ös szezon végéig van szerződése a Ducatival, ám abban – a bolognaiak sportigazgatója által elismerten – van egy kilépési záradék: amennyiben egy másik gyártó kifizet egy bizonyos összeget, úgy megszerezhetik az istállót. A hangvillások pedig mélyen a zsebükbe tudnak nyúlni, ezt Fabio Quartararo új fizetése is jól mutatja.

Újabb fordulat a Yamaha szatellitcsapatának ügyében, ami gyári üléshez juttathatja Marc Márquezt

Mostantól viszont ezt az opciót ki lehet zárni. Nadia Padovani, a Gresini tulajdonosa ugyanis megkapta a kérdést a Marca újságírójától: van-e arra bármennyi esély, hogy 2025-ben a Yamaha ügyfelei lesznek. Padovani erre pedig az elég egyértelmű „nem, nincs” választ adta.

Idén érkezett a Gresinihez Marc Márquez, viszont csak egy évre írt alá. Padovani tudja, hogy nem lesz könnyű megtartani a gyári motorra vágyó nyolcszoros világbajnokot, de bizakodó ezzel kapcsolatban. „Csodálatos lenne [ha maradna], de a szerződés csak egy évre szól, szóval majd meglátjuk. Egyelőre annak kell kiderülnie, hogy Marc mit akar csinálni – állapította meg. – De szerintem az, hogy csatlakozott a csapathoz, segített neki abban, hogy újra meg tudja élni az életét, nyugodt legyen és mosolyogjon. Nekem úgy tűnik, hogy velünk nagyon él, és mi mind kimondottan boldogok vagyunk, különösen a jerezi dobogója után, amelyet már annyira akartunk.”

Marc Márquez elhagyhatja a Gresinit? – szerinte „minden ajtó nyitva áll” előtte