back to top
2024. július 27. 02:40
KezdőlapMotoGPZarco után Espargaró fakadt ki a sportfelügyelőkre, szerinte rossz hozzáállással hoznak döntést

Zarco után Espargaró fakadt ki a sportfelügyelőkre, szerinte rossz hozzáállással hoznak döntést

Aleix Espargaró nem érti, hogy a sportfelügyelők miért nem osztottak ki büntetést az Enea Bastianinivel, illetve Franco Morbidellivel történt incidensei után a Francia Nagydíjon. Utóbbi Max Verstappen nemrég elhangzott mondatát idézve reagált ellenfele kifakadására.

Aleix Espargaró finoman szólva sem volt elégedett a Francia Nagydíj főfutama után. A gyári Aprilia versenyzője a futam elején a harmadik helyen haladt, ám végül csak a kilencedik helyen ért célba. Bár ő maga is hibázott, a visszaesés elsősorban az Enea Bastianinivel, illetve Franco Morbidellivel történt incidenseknek tudható be, amelyekkel sok időt veszített.

A 7. körben a hatodik pozícióban haladt, amikor a gyári Ducati versenyzője a 9-10-es sikánban bevetődött mellé. Espargarónak ki kellett mennie a bukótérbe, hogy elkerülje az ütközést, és bár Bastianinit megbüntették, nem az incidens, hanem kanyarlevágás miatt szankcionálták. Az utolsó kör utolsó kanyarjában pedig a Pramac motorosa támadta meg agresszívan, aminek következtében a spanyol versenyző szintén elhagyta a pályát, és Brad Binderrel szemben is pozíciót vesztett.

Tavaly pofozkodás lett a vége, most heves mutogatásig jutott Espargaró és Morbidelli vitája (videó)

„Elég jó volt a tempóm ahhoz, hogy az első ötben végezzek, de Enea nagyon nagy sebességgel jött – nyilatkozta az állandó mezőny korelnöke. – Szerencsére ott volt a bukótér. Nem értem, miért nem kapta meg a büntetést az akcióért. Aztán sok időt vesztettem Diggia [Fabio Di Giannantonio], majd Fabio [Quartararo] mögött. Néhányszor megelőztem őket, de visszaelőztek. Utána az utolsó sikánban Franco nagyon keményen nekem jött, és még Binder is megelőzött. A kockás zászlót követően bocsánatot kért, de ő sem kapott büntetést. Igazából semmit sem tehettem, nagyon furcsa verseny volt.”

Espargaró hozzátette, nem történt összeérés, de úgy véli, ha nem reagál, akkor bukás lett volna a vége. Azok után, hogy Jerezben Johann Zarco fakadt ki a Sportfelügyelői Bizottságra, illetve leginkább annak elnökére, Freddie Spencerre, most a 34 éves pilóta fogalmazott meg kritikát, mondván, az eredmény alapján ítélik meg, hogy adnak-e büntetést.

„Enea miatt fel kellett szednem a motort, nagyon gyorsan történt, de Francóval is – fogalmazott. – Ha nem szedem fel a motort, én is elestem volna. Szóval az az érzésem, hogy csak akkor osztanak ki büntetést, ha az ember elesik. Azonban az akciót kell megítélni és büntetni, nem a kimenetelt, nem az eredményt. Ha tartom az ívet, mindketten nagyot repülünk, nagyon gyorsak voltunk. Láttam a visszajátszást, és [Bastianini] messze volt, amikor megtámadott. Nem igazán értettem. Elvesztettem a versenyemet. A futam azon szakaszában nem voltam olyan rossz. Nem a győzelemért [vagy] a dobogóért harcoltam volna, de jó voltam. Ott viszont hat másodpercet buktam.”

Zarco elismerte, nem volt profi a Spencerrel szembeni kirohanása

Espargarótól azt is megkérdezték, hogy tervez-e beszélni a sportfelügyelőkkel, ám ennek nem látja értelmét. „Semmi nem fog változni, szóval nem – válaszolta. – Nyugodt vagyok, nem érdekel. Látták a képeket, és nem cselekedtek. Azt mondják, hogy »szeretném, ha eljönnél, és elmagyaráznád«. Mi megpróbáljuk, de semmi nem változik. Nem bánom, hogy továbblépek.”

Az utolsó körös esetről természetesen Morbidellit is megkérdezték, aki kijelentette, hogy nem értek össze. Amikor szembesítették Espargaró véleményével, miszerint a spanyol motoros reakciója nélkül összeértek volna, a 29 éves versenyző Max Verstappent idézte. „Ha az anyámnak golyói lennének, ő lenne az apám” – mondta, utalva ezzel a háromszoros Forma–1-es világbajnoknak a Miami Nagydíj után elhangzott mondatára. A holland pilóta arra a kérdésre felelte ezt, hogy a biztonsági autó beküldése nélkül is kikapott volna-e Lando Norristól a versenyen.