back to top
2024. június 28. 02:44
KezdőlapMotoGPHivatalos: Marc Márquez a Ducati gyári csapatához igazol

Hivatalos: Marc Márquez a Ducati gyári csapatához igazol

A Ducati bejelentette, hogy Marc Márquez jövőre csatlakozik a gyári csapatukhoz. A nyolcszoros világbajnok Enea Bastianinit fogja váltani a piros motoron.

Az elmúlt időszakban leginkább az a kérdés foglalkoztatta a MotoGP-szurkolókat, hogy ki lesz Francesco Bagnaia jövő évi csapattársa a Ducati gyári alakulatánál. A megfogalmazást az teszi indokolttá, hogy a címvédővel már márciusban szerződést hosszabbított az olasz gyártó. Szerdán délelőtt végre kiderült, hogy ki lett a kiválasztott: Marc Márquez. A nyolcszoros világbajnok így értelemszerűen Enea Bastianinit fogja váltani a mezőny jelenlegi legversenyképesebb motorján. A felek egy két évre szóló kontraktust írtak alá.

Marc Márquez már tavaly elhatározta, hogy be kell kerülnie a Ducati gyári csapatához

Korábban hárman is esélyesek voltak erre az ülésre: Bastianini, Márquez és Jorge Martín. Viszont az idő előrehaladtával az olasz pilóta egyre inkább kikerült a képből, mivel nem igazán tudott felnőni a márkatársai szintjére. A Ducatinál ezt követően arra kezdtek koncentrálni, hogy mind a két, idén is kiemelkedő teljesítményt nyújtó spanyol versenyzőt megtartsák. Erre látszólag egyetlen mód kínálkozott: Martín kerül a gyári istállóhoz, Márquez pedig a Pramacnál kapja meg a „lehető legújabb motort”. A cerverai pilóta ugyanis jelenleg egy tavalyi, vagyis előző verziójú Desmosedicin ül. Tudniillik a mostani csapata, a Gresini – amelyhez idén csatlakozott tizenegy, Hondánál eltöltött év után – ilyeneket kap a bolognai gyártótól a VR46-hoz hasonlóan.

Az Olasz Nagydíj előtti csütörtökön viszont Márquez megfúrta ezt a mestertervet azzal, hogy kijelentette, a Pramac neki „nem opció”. Ezután felgyorsultak az események, és hétfőn előbb arról írt a sajtó, hogy értesülések szerint a Ducati enged a „zsarolásnak”, és jövőre a 31 éves pilóta öltözhet majd pirosba. Később pedig lényegében el is dőlt a kérdés azzal, hogy az Aprilia bejelentette Martín leigazolását. A noaleiek alig egy nap alatt állapodtak meg újdonsült versenyzőjükkel, miután ő vasárnap azzal hívta fel őket, hogy esetlegesen csatlakozna hozzájuk. A gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója szerint a madridi motoros ekkor jött rá, hogy „talán már nincs jövője a Ducatinál”. Kedden pedig az is kiderült, hogy Bastianini valószínűleg a GasGasnál fog kikötni.