back to top
2024. június 29. 05:30
KezdőlapMotoGPAz Aprilia vezére nem számított arra, hogy mindkét pilótáját elveszíti, de nem...

Az Aprilia vezére nem számított arra, hogy mindkét pilótáját elveszíti, de nem érzi magát elárulva

Massimo Rivola szerint Marco Bezzecchinek feküdni fog a motorjuk. Az Aprilia versenyrészlegének vezérigazgatója többek között Aleix Espargaró és Maverick Viñales együttes elvesztését is kommentálta, majd arra is kitért, hogy ki a legfontosabb láncszem a fejlesztési munkálataik során.

Hétfőn látott napvilágot, hogy jövőre a szintén frissen igazolt Jorge Martín mellett Marco Bezzecchi lesz az Aprilia gyári csapatának pilótája. Massimo Rivolát, a noaleiek versenyrészlegének vezérigazgatóját megkérdezték, hogy szerinte Bezzecchinek, aki a Ducatikat használó VR46-tól érkezik majd hozzájuk, feküdni fog-e a motorjuk.

Hivatalos: Bezzecchi az Apriliához igazol

„Papíron jónak tűnik [Bezzecchi az RS-GP-n] – kezdte Rivola. – Marco egy olyan pilóta, aki mindig is erős volt a gyors pályákon. A miénk pedig egy olyan motor, amely ebből a szempontból illik hozzá. Amikor bukni láttam, például a tavalyi Silverstone-i futam jut eszembe, az mindig az első [kerék] blokkolása miatt történt, mivel talán egy kicsit túl hosszan fékezett. A mi motorunk viszont pont olyan, amely ebből a szempontból kisegíti a pilótákat. De még meg kell ismernünk egymást, mindenekelőtt arra kell rájönnünk, hogyan ültessük fel az ülésbe, hiszen az alapvetően fontos, hogy milyen kapcsolat van a pilóta és a motorja között. Főleg azoknál, akik előtte évekig ugyanolyan gépen ültek. Ez persze megkíván egy kis alkalmazkodást, de remélem, hogy a lehető legkevesebbet, mert gyorsan hoznunk kell majd a [jó] eredményeket.”

Rivola azután kijelentette, első körben nem tervezik, hogy technikusokat vagy mérnököket is elhoznak a VR46-tól, de ha Bezzecchi kifejezetten szeretne valakit továbbra is maga mellett tudni, akkor megkeresik Valentino Rossi csapatát. Az olasz sportvezető elárulta hogy először a 25 éves versenyző menedzserével kerültek jó kapcsolatba, a későbbiekben pedig minden „természetesen” zajlott, mivel Bez szívesen választotta őket.

Az Aprilia vezére elárulta, négy éve, amikor „nagy sz*rban” voltak, már megkeresték Bezzecchit

Ahogy már említettük, az Aprilia gyári csapata két új pilótával fog nekivágni a következő szezonnak. A mostani versenyzőik közül Aleix Espargaró visszavonul, Maverick Viñales pedig a KTM szatellitalakulatánál folytatja a pályafutását. Az olasz istállónál mindkettőjükkel kifejezetten jó viszonyt ápoltak, így még Rivolát is meglepetésként érte, hogy végül mindketten a távozás mellett döntöttek.

„Őszintén szólva, nem számítottam erre – árulta el. – Arra persze számíthattam volna, hogy Aleix visszavonul, de úgy gondoltam, és reméltem is, hogy Maverickkel folytathatjuk a közös munkát. Az év elején még eszembe sem jutott volna mindkét versenyzőt lecserélni. Viszont úgy gondolom, most nagyszerű munkát végeztünk, tekintve, hogy milyen gyorsan változott a piac. Szóval csupán elégedett lehetek.”

Ezúttal sem az eszére hallgatott Aleix Espargaró, amikor másodszor is a visszavonulást választotta

Arról is megkérdezték Rivolát, hogy ha tényleg nem számított Viñales távozására, akkor elárulva érzi-e magát. „A versenyzők már csak ilyenek, és az helyes dolog, hogy a saját érdekeiket nézik. A mi feladatunk az, a munkánkkal biztosítsuk, hogy az érdekeiknek leginkább mi feleljünk meg. Szóval nem érzem magam elárulva, ahogy szerintem ő sem érezte magát elárulva, amikor bejelentettük Jorge leigazolását” – nyugtatta meg a lelkiállapota miatt aggódókat.

„Minden pilótának a saját ösztöneire kell hallgatnia, a saját kísértéseivel kell megküzdenie, különösen, ha egy olyan emberről van szó, amilyen Maverick is. Talán csak úgy gondolta, hogy eljött az ideje a váltásnak. Talán már az a fő célja, hogy négy különböző gyártóval nyerjen [futamot]. Mindenesetre mi tiszteletben tartjuk a döntését, és a szezon hátralévő részében a lehető legjobb eredményeket próbáljuk elérni vele.”

Az, hogy a gyári csapat mindkét mostani pilótáját elveszíti, elméletileg lelassíthatja a motor fejlesztését. Azonban Rivola szerint ebből a szempontból nem a két távozó a legfontosabb. „Hogy őszinte legyek, [a sikeres fejlesztések miatt] Lorenzo Savadorit kell elismernünk, aki már évek óta a tesztpilótánk – jegyezte meg. – Egy ilyen szerep betöltéséhez megfelelőnek kell lennie a hozzáállásodnak, és a szeretned kell a csapatodat és a gyártódat, hogy megtedd, amit tenned kell.”

Még be sem jelentették az új szabályokat, de az Aprilia máris elkezdett dolgozni a 2027-es motorján

„Eddig mindig a jó irányba mentünk el [a fejlesztésekkel]. Maverick sajátos vezetési stílusa biztosan adott még egy lökést a fejlődésünkhöz, hiszen Aleix már évek óta nálunk van. Emellett az is egy újabb lépés volt előre, hogy a [tavalyi szezon óta] már van egy szatellitcsapatunk. Ráadásul hamarosan már négy idei motorunk lesz a rajtrácson, ami pedig egy újabb lépés lesz előrefelé.”