2024. április 26. 07:17
KezdőlapMotoGPMegférhet két dudás egy csárdában? Érdekes kijelentés látott napvilágot a tavalyi szezonból

Megférhet két dudás egy csárdában? Érdekes kijelentés látott napvilágot a tavalyi szezonból

Francesco Bagnaia megnyerte a világbajnoki címet 2022-ben. Azonban a szezon végén volt egy nagy ellenfele a pályán, méghozzá márkatársa és idei csapattársa, Enea Bastianini személyében. 

A szezon közben többször előkerült a téma, miszerint Bastianini a saját idényére koncentrál és kevésbé támogatja Bagnaiát abban, hogy elnyerje a koronát. Hogy kell-e egyáltalán bármilyen támogatás a motorversenyzésben, azt nyilvánvalóan mindenki maga dönti el, azonban a Ducati számára nagyon fontos volt a 2022-es szezon, hiszen 2007 után először kerültek ennyire közel a bajnoki címhez. A MotoGP ‘Csak egy maradhat’ című dokumentumfilmjében egy érdekes beszélgetés látott napvilágot a Ducati bajnoki címért küzdő versenyzője és Luigi Dall’Igna között.

Bagnaia dühösen tért vissza a boxba, miután a 3. szabadedzésen bukott Sepangban. Azt mondta: „Morbidelli, Quartararo, Bezzecchi és Fernández a pálya közepén!

„És Bastianini? Velem vagy ellenem? Mit csinál?”

Gigi Dall’Igna, a Ducati vezérigazgatója válaszolt neki: „Menjünk vissza, és gondolkodjunk a negyedik edzésen. Minden rendben van. Jól dolgozunk.” Erre az olasz versenyző elkezdett lenyugodni: „Gyorsak vagyunk és jól haladunk.”

Bagnaia - Bastianini
A 2022-es szezon során többször küzdött meg egymással a két Ducati-pilóta Fotó: MotoGP Media

A Ducati igazgatója tovább nyugtatta Bagnaiát: „Azokra a dolgokra kell koncentrálnunk, amiket irányítani tudunk. Ennyi.” A csapat egy másik tagja a boxban felhívta a figyelmüket arra, hogy nem szabad elveszíteni a fejüket ebben a helyzetben. „Ha az volt a szándékuk, hogy bosszantsanak, akkor nyernek, ha felbosszantanak”. Erre Bagnaia válasza ismét utalt az érdekes helyzetre, ami kialakult a márka versenyzői között. „Nem érdekli őket, hogy ideges vagyok-e, csak azt akarják, hogy ne legyek ott a Q2-ben.”

Tekintve, hogy az idei szezonban a garázs két oldalán szerepel Bagnaia és Bastianini, feszültségtől sem mentes, parázs küzdelmekre számíthatunk a Ducati-pilótáktól. A 2022-es szezonban Bagnaia után Bastianini szerezte a legtöbb győzelmet, így mindenképpen lesz feladata Dall’Ignának és a csapat tagjainak, hogy hogyan kezeljék az esetlegesen kialakuló feszült helyzeteket. Amennyiben mindkét pilóta a bajnoki címre esélyes lesz, ez nem lesz egyszerű helyzet a bolognaiaknak, amiből más versenyzők profitálhatnak.

„Szemétláda” és „tehetség” – így vélekednek egymásról a Ducati MotoGP-versenyzői

A Ducati sportigazgatója tudja, hogy ez a párosítás rejt magában némi rizikót, de bizakodó, hogy a helyzet a lehető legjobbat hozza ki versenyzőiből.

„Ők azok a versenyzők, akik a legtöbb futamon győztek 2022-ben – tizenegy nagydíjat nyertek együtt. Enea a MotoGP-ben töltött második évét a világbajnokság harmadik helyén zárta, és eközben négy nagydíjat is sikerült nyernie. Szerencsések vagyunk, hogy két olyan versenyzőnk van, akik arra törekszenek, hogy futamokat nyerjenek és harcoljanak a világbajnoki címért. Egyértelmű, hogy a csapattársad mindig az első számú ellenfeled lesz, mert pontosan ugyanazokkal az erőforrásokkal rendelkezik, mint te. Szóval érdekes lesz, de szerintem egymást fogják ösztönözni. Két fiatal, de intelligens srácról van szó. Meggyőződésem, hogy tisztelni fogják egymást a pályán. Persze, mindkettő megpróbálja majd legyőzni a másikat. Ha ez sikerül, reméljük, hogy a világbajnokság végén az első és a második helyen lesznek. Ez csodálatos lenne a Ducati számára” – mondta el Ciabatti kívánságát a következő szezonra.

A Ducati sportigazgatója elárulta, aggódik-e a bombaerős versenyzőpáros rivalizálása miatt

Az előszezoni teszteken mindkét pilóta nagyon jó teljesítményt nyújtott: Bagnaia verhetetlen volt Portimaoban, míg Bastianini az ötödik helyet szerezte meg.