2024. április 24. 21:19
KezdőlapMotoGPVisszatérés a siker útjára, vagy egyszeri villantás a Yamaha-versenyző szereplése Argentínában?

Visszatérés a siker útjára, vagy egyszeri villantás a Yamaha-versenyző szereplése Argentínában?

Franco Morbidelli hosszú idő után az első sikeres MotoGP-hétvégén van túl. Az olasz azonban nem von le messzemenő következtetéseket az argentin futamokon mutatott teljesítményéből.

Franco Morbidellinek úgy kellett az Argentínában bemutatott jó teljesítmény, mint egy falat kenyér. Finoman szólva sem volt része az elmúlt esztendőkben sok örömre oka a királykategóriában, hiszen a 2021-es jerezi versenyhétvége (ekkor még a Petronas színeiben versenyzett) óta a dobogó közelében sem tudott célba érni. A gyári Yamahával Termas-t megelőzően a legjobb eredménye egy hetedik pozíció volt 2022-ben Indonéziában.

A dél-amerikai versenyhétvégén bemutatott teljesítménye mindenképp bizakodásra adhat okot, hiszen a változó körülmények között konstans teljesítményt tudott felmutatni. Azonban az a jövő zenéje, hogy ez az eredmény megismételhető-e számára, vagy csak egy egyszeri kiugrásról van szó, amivel az olasz pilóta is tisztában van.

„Nagyon jó érzés, nagyon örülök. Nem tudom, hogy látszik-e, de nagyon boldog vagyok! A csapat megérdemli. Annyira keményen dolgoztak a felzárkózásért, és most még keményebben kell dolgoznunk együtt. Az ilyen eredmények feltöltenek engem és a csapatot is. Nem is az eredmények, hanem inkább az ilyen teljesítmény.” – nyilatkozta a sprintfutam után.

Rossi versenyzője nagy felzárkózást mutatott be, de a győzelem nem sikerült neki a sprintfutamon

A vasárnapi versenyen szintén a negyedik helyen ért célba, ami a 2021-es jerezi futam óta a legjobb eredménye. „Örülök neki. Különböző körülmények között is gyorsak tudtunk lenni. Ez pozitív.” – nyilatkozta a futam után.

A világbajnok óriási hibája után új győztese lett a MotoGP-nek az ítéletidőben

Franco Morbidelli azonban tisztában van azzal, hogy ez még nem jelent semmit, hosszú a szezon és az csak a későbbiekben fog kiderülni, hogy újra elindult a sikeresség útján, vagy csak egyszeri és váratlan jó eredménynek voltunk szemtanúi. Az alacsony tapadású aszfaltcsík korábban is kedvezett az olasz versenyző motorozási stílusának, bár nem jelentette automatikusan azt, hogy ilyen körülmények között előkelő pozícióban végez. A 29 éves versenyző nem tudja, hogy jó eredményét ennek köszönheti, vagy ez tényleg az első lépcső a felé, hogy ismét versenyképes legyen. „Úgy gondolom, hogy az alacsony tapadás segít. – ismerte el a therace.com-nak. „Nem tudom, tényleg. Remélem, nem. Remélem, ez egy lépés. De valójában nem tudom.”

Az olasz pilóta tisztában van azzal, hogy nem bízhatja el magát azért, mert Argentínában jó eredményt ért el. „Nem rugaszkodom el a talajtól. Tisztában vagyok vele, hogy ebben a kategóriában nagyon könnyű összeomlani vagy megvillani, ahogy ezt láthattátok. Szóval két lábbal állok a földön. Ezt az eredményt megtartom egy nagy önbizalom-injekciónak, magamnak és a csapatnak is. Alig várom Austint, hogy lássam, az itt tapasztalt fejlődés, az itt átélt jó érzés Austinban is meglesz-e.”

Morbidelli elismeri azt a munkát, amit a Forma-1-ből érkező Luca Marmorini és mérnökei végeztek a motor fejlesztésén a tél folyamán. „A motor egy nagyon jó alap, amelyre lehet építkezni. Ennek örülök, és meglátjuk, sikerül-e orvosolni a problémáinkat az előttünk álló év során.”