back to top
2024. május 06. 02:46
KezdőlapMotoGPSokkoló kijelentés Morbidellitől: Akarok én még egy évet a Yamahánál?

Sokkoló kijelentés Morbidellitől: Akarok én még egy évet a Yamahánál?

Franco Morbidelli kijelentette, jelenleg nem érdekli, hogy jövőre marad-e a Yamahánál, és hozzátette, nem biztos benne, hogy egyáltalán akarja-e ezt. Az olasz versenyző szerint jó munkát végeznek, de tudja, hogy ennél több kell.

Franco Morbidelli azon pilóták közé tartozik a MotoGP mezőnyében, akiknek a helye veszélyben van, már ami a következő idényt illeti. A 28 éves motoros tavaly kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtott, hiszen alig 17 százalékát szerezte meg annak a pontmennyiségnek, amellyel csapattársa, Fabio Quartararo rendelkezett a szezon végén, és amellyel az utolsó futamig harcolt a világbajnoki címért.

Ennek ellenére kapott egy újabb esélyt, ám az összkép nem javult. Morbidelli csak egy-egy hétvége erejéig volt képes kiemelkedőt nyújtani, ez idén az Argentin Nagydíj volt. Igaz, Mugellóban sikerült megelőznie a francia versenyzőt, és a tizedik helyen zárta a futamot. Amikor azonban arról kérdezték, hogy ez segíthet-e neki a szerződéshosszabbítás ügyében, meglepő választ adott.

Marc és Álex Márquez is kiesett, Bagnaia sima győzelemmel növelte előnyét a vb-n

„Nem érdekel, nem érdekel – nyilatkozta nem sokkal a leintést követően. – Arra kell koncentrálnom, hogy a lehető legprofibb legyek, a lehető legjobb versenyző. Nem a jövőm, a szerződésem alapján versenyzek, hanem a szenvedélyem szerint.” Morbidelli azt is hozzátette, hogy az őt kérdező újságíróknak inkább Lin Jarvisszal, a Yamaha ügyvezető igazgatójával kellene beszélniük ebben a témában.

Amikor felvetették neki, hogy az Olasz Nagydíjon nyújtott relatíve jó teljesítménye hasznos lehet számára, visszakérdezett, hogy „mire?”. Erre természetesen azt a választ kapta, hogy a csapatnál maradásra, de ekkor újra meghökkentő kijelentést tett. „Akarom még egy évre biztosítani a helyem a Yamahánál?” Ezt követően ismét leszögezte, hogy „beszéljenek Linnel!”.

Ami magát a hétvégét illeti, Morbidelli a tizennegyedik helyet szerezte meg az időmérőn, majd a sprintfutamon két helyet hátrébb csúszott. Vasárnap viszont valóban sikerült előrelépnie, igaz, a négyből három hely annak volt köszönhető, hogy Álex Rins rajthoz sem tudott állni, a két Márquez pedig a versenyen bukott, de az tény, hogy Quartararót legyőzte.

„Tűrhető hétvége volt – fogalmazott a háromszoros MotoGP-futamgyőztes. – A maximumon dolgoztunk. Jó döntést hoztunk, a megfelelő módosításokat hajtottuk végre a motoron. A csapat nagyon keményen dolgozott, hogy kihozzuk a maximumot abból, amink van, végül meglett a legjobb tíz. Nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk, ez biztos.”

A Yamaha már nem tudja, mihez nyúljon, újabb zsákutca a gyártónál

„Hittem benne, hogy valami jó [sülhet ki], de aztán az első gumi nyomása megnőtt – magyarázta. – Haza kellett hoznom a motort, ez sikerült úgy, hogy az első tízben [végeztem]. Tudjuk, hogy még ha a pozíció nem is jó, a maximumot hozzuk ki a motorból. Nagyon jó munka jele látszik, amikor a versenyeken vagyunk, de tovább kell mennünk, mert tudjuk, hogy ez nem elég. Elmentem [Enea] Bastianini mellett, de utolértem Marco [Bezzecchit], Aleix [Espargarót] és [Jack] Millert. Amikor mögöttük voltam, megnőtt a guminyomás. Aztán az eleje elkezdett elfogyni, és nem tudtam úgy fékezni, ahogyan [egyébként]. Csak be kellett hoznom a motort, egy darabban.”