back to top
2024. május 04. 10:00
KezdőlapMotoGPZarco elfogadhatatlannak nevezte Marc Márquez véleményét: Nem háríthatja rám a felelősséget

Zarco elfogadhatatlannak nevezte Marc Márquez véleményét: Nem háríthatja rám a felelősséget

A kamerák rögzítették Johann Zarco és Marc Márquez találkozását a Német Nagydíj második edzésén bekövetkezett óriási ütközésük után, így az is kiderült, mit mondtak egymásnak. A Pramac versenyzője később elfogadhatatlannak nevezte, hogy ellenfele őt tartja felelősnek a balesetért.

Johann Zarco és Marc Márquez óriási balesetéről maradt emlékezetes a Német Nagydíj második edzése a MotoGP-ben. A Honda pilótája elesett az 1-es kanyarban, motorja pedig eltalálta az éppen kanyarodó Johann Zarco Ducatiját, amely kettétört. Szerencsére egyiküknek sem esett baja, így a spanyol motoros a Q1-ben, míg ellenfele a Q2-ben kezdheti meg a szombati nap tétre menő részét.

Marc Márquez hibája után kettétört az egyik Ducati, Bezzecchié lett a pénteki nap

A tréning leintése után Márquez elment a Pramac motorhome-jához, hogy beszéljen Zarcóval. Mivel a kamerák rögzítették mindezt, azt is lehetett hallani, hogy mit mondanak egymásnak. Miután kezet fogtak, a nyolcszoros világbajnok szólalt meg először. „Jól vagy? – kérdezte. – Ez szerencsés volt. Amikor láttam a balesetet…” Zarco erre azt felelte, hogy „nehéz megmondani, szerencsére láttalak, úgyhogy felszedtem a motort”. A 30 éves pilóta elkezdte magyarázni, hogy mi történt „Elvesztettem az elejét az egyenesben, és…” Mire Zarco: „Hát, szerencse.”

Márquez ezt követően visszament a saját motorhome-jába. A kamerák ekkor is követték, és az egyik riporter megszólította, hogy „megkérdezhetünk Johannról?”. A gyári Honda pilótája nemlegesen válaszolt, és leszögezte, hogy riválisa rendben van. Ezzel persze szerencsére nem lehet vitatkozni, de a történet itt még távolról sem ért véget.

Márquez ugyanis később kijelentette, hogy „ha valaki elkerülhette volna ezt a helyzetet, az Johann”. A spanyol pilóta azzal érvelt, hogy a bokszkijáratnál körül kellett volna néznie, és adott esetben irányt kellett volna váltania. Mindez meglehetősen furcsa megszólalás annak fényében, hogy a 30 esztendős versenyző volt az, aki eldobta a motort, és bár ezután már tehetetlen volt, nyilvánvalóan ez idézte elő a csattanást.

„Szerintem mondhatjuk, hogy versenybaleset volt – fogalmazott. – Kijelenthetjük, hogy a bokszutca kijárata talán kissé trükkös, de rendben, megszoktuk, és igyekszünk óvatosak lenni, ahogyan én is az voltam. A bokszutca külső oldalán vártam, aztán fékeztem, majd befordultam, és láttam, hogy egy nagyobb csoport jön. Szóval felszedtem a motort. Aztán megláttam Marc motorját, és szerencsére kicsit jobban felszedtem a sajátomat, így csak a motoromat találta el, a lábamat nem. Az első dolog, ami [eszembe jutott], amikor a földön voltam, hogy legalább odajön-e. Megértem, hogy a másik motorjához akar futni, hogy újabb kört tudjon futni, de a piros zászló miatt csak megnézhette volna, hogy minden rendben van-e.”

Zarco főnöke bírálta Marc Márquez viselkedését a hatalmas ütközés után (videó)

„Kedvelem Marcot, ahogyan motorozik és nyomja – folytatta. – Ő egy bajnok, de amikor beszél, kicsit elveszíti a kontrollt. Kétszer is meg kellene gondolnia, amikor megszólal. Az a gondolat, hogy az én hibám, elfogadhatatlan. Én egy rendes srác vagyok, és nem háríthatja rám a felelősséget csak azért, mert rendes vagyok. Három évvel ezelőtt eltalálták a hátam, és mindenki azt mondta, hogy az én hibám volt. Rendben, jobb lett volna, ha ez nem történik meg, de legalább kérjen bocsánatot, és minden oké. Rövid időre láttam őt az edzés után. Csak azért jött, hogy gyorsan elmondja, »megijedtem«. Rendben, de ne mondd, hogy ez valaki [másnak] a hibája. Kissé elveszíti az önuralmát, amikor beszél, és ez kicsit szomorú.”

Zarco ezt követően kifejtette, hogy fizikai értelemben milyen hatással volt rá az ütközés, és leszögezte, hogy alapvetően minden rendben van. Persze a motor totálkárosra tört, amit orvosolni kell, de egészségügyileg nincs gond. Ezt követően visszatért Márquez kijelentésére, és még egyszer leszögezte, hogy szerinte ilyet nem lehet mondani.

„Fizikailag rendben vagyok – fogalmazott. – A fenekem tetején nagy ütést kaptam, ezért nem tudtam azonnal megmozdulni, és furcsán éreztem magam, de semmi nem tört el. Most megnézem a fizioterapeutámmal, hogy jól érezzem magam. Minden rendben lesz, csak a motorunk tört össze, és a szerelők nagyon késői időpontig dolgozni fognak. Holnapra lesz egy másik vázam, mert ez tönkrement. Ez minden. Ez része [a versenyzésnek]. Ugyanakkor kicsit kontrollálnunk kell a szavainkat, mert nem vagyok hülye, nem háríthatja rám a felelősséget. Ez egyszerűen nevetséges.”

Zarco a tavalyi futamból merítene erőt

Zarco Mugellóban immáron tizennyolcadik alkalommal állt a MotoGP dobogóján, de a győzelem még nem jött össze neki. Nincs még egy pilóta, aki több dobogót gyűjtött volna a királykategóriában anélkül, hogy valaha is a csúcsra ért volna.

A Pramac végzett az élen a Quartararo bukásával záruló nyitányon, Marc Márquez a második

Hogyan értékeli esélyeit a kétszeres Moto2-es világbajnok ezen a hétvégén? Tavaly második lett a Sachsenringen honfitársa, Fabio Quartararo mögött. Zarco 2021-ben megszerezte a pole pozíciót ezen a pályán.

„Az biztos, hogy megvan a megfelelő csomagom, a motorral és a csapattal nyilatkozta még csütörtökön. – Jelenleg jól érzem magam a Ducatinál, de nem én vagyok az egyetlen, vannak más pilóták is, akik szintén elég gyorsak. Meg kell találnunk a megfelelő gumiválasztást, mert ez egy nagyon különleges pálya. Nem azt mondom, hogy a gumiabroncs jelentheti a különbséget, hanem az, ahogyan használod azt. Emlékszem, hogy én a kemény hátsó gumit választottam, Fabio pedig a közepest tavaly. Nem sikerült utolérnem, de jó lenne megismételni azokat a pillanatokat, amiket a 2022-es futamon átéltem.”