back to top
2024. május 02. 13:46
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elárulta, mi okozza neki a legnagyobb nehézséget az idei évben

Marc Márquez elárulta, mi okozza neki a legnagyobb nehézséget az idei évben

A Repsol Honda pilótája, Marc Márquez számos nehézséggel küzd ebben az évben, a spanyol versenyző például a motorja határait sem ismeri eléggé. A Thai Nagydíj előtt azonban reménykedni is van oka a nyolcszoros világbajnoknak, hiszen – ahogyan ő is elismerte – jobb tempója van esős körülmények között, mint másoknak, és a távol-keleti országban bármikor leszakadhat az ég.

Marc Márqueznek nincs jó éve, többek között az Ausztrál Nagydíjat sem tudta gondtalanul befejezni. A hatszoros MotoGP-bajnok a többséggel ellentétben lágy hátsó gumit tetetett fel, amely a verseny elején még jól működött – ekkor az élmezőnyben harcolt –, de nem bírta végig a futamot, és ez a Repsol versenyzőjének visszaesését okozta. Az év során számos alkalommal bukó pilóta már korábban nyilatkozott arról, hogy nincs elég önbizalma, a Thai Nagydíj előtt pedig arról beszélt, hogy még mindig nem ismerte ki eléggé a motorját.

Marc Márquez elismerte, hogy nem elég magabiztos

Márquez arra a kérdésre is válaszolt, hogy mi hiányzik neki ebben az évben. „Az érzet, nehezen emelek ki bármit, de az érzet mindenképpen hiányzik. Nehéz megérteni a motor határait, néha minden figyelmeztetés nélkül esel vele. Ez csökkenti az ember önbizalmát, és jó érzetét. Phillip Islanden eléggé nyomtam, ha már kockázatot kell vállalnod, akkor azt a lassú kanyarokban fogod megtenni, hiszen, ha a gyorsakban csinálod, akkor bukni fogsz, nem igaz?”

„Az teljesen általános, hogy könnyű megsérülni, szóval úgy fogunk nekimenni, ahogy Phillip Islanden is tettük: támadó hozzáállással. Azonban a támadó hozzáállás nem eredményez automatikusan kiváló eredményt, ez annyit jelent, hogy jó mentalitással nyomod az elejétől fogva. Meglátjuk, hogy jó úton indulunk-e el, remek lenne a [legjobb] tízben végezni.”

Az indiai volt Márquez számára az idei év egyik legjobban sikerült fordulója, a sprintfutamon a dobogó legalsó fokára is felállhatott, és a főversenyen is a legjobb tízben tudott végezni. A most hétvégén következő Thai Nagydíjnak ezért az ott használt beállításokkal fog nekivágni a jövőre már a Gresininél vezető pilóta.

„Nagyjából úgy fogjuk elkezdeni, mint Indiában, hiszen a burkolat hátsó része olyan [lesz a következő hétvégén], mint amilyen ott volt. Korábban küszködtem ezzel, de Indiában sikerült kezelnem. Az viszont igaz, hogy ezzel a burkolattal Joan [Mir] valamivel jobban tudott motorozni. Az első szabadedzésen azonnal fel tudod mérni, hogy jó-e a sebességed, vagy szükséged van valami változtatásra a beállításokban.”

Martín nyerte a történelmi sprintversenyt, Marc Márquez végre a dobogón

A spanyol pilótát a mezőny egyik legjobb esőmenőjeként ismerik, így nem meglepő, hogy nagyobb esélyt lát a győzelemre ilyen körülmények között, mint egy száraz futamon. A Honda idei teljesítménye miatt a márka versenyzői az átlagos hétvégéken nem tudnak dobogós helyezésekét harcolni, így valóban az időjárás lehet az egyik kulcsa annak, hogy egy diadallal tudjon búcsúzni egymástól a japán márka és a nyolcszoros bajnok versenyző.

„Ha nedvesek a körülmények, akkor jobbak a lehetőségeink. Ebben az évben vizes pályán valóban jól mentem, de nem motoroztam szépen. Nem látom a módját, hogy hogyan tudnék gyors lenni. Ez néha vizes pályán azért megy jól, mert tudom, hogy hol kell fékezni, hol kell gázt adni, és hol kell bedőlni, de ez nem a motor visszajelzéseiből fakad. Az előző évben jó érzéseim voltak, idén a vizes pályán rendben vannak a dolgok, de egyáltalán nem úgy érzem magam, mint tavaly. Ez volt az oka, hogy például Silverstone-ban sokat szenvedtem.”