back to top
2024. május 02. 11:06
KezdőlapMotoGP2020 világbajnoka elmondta, Márquez távozása után mit szeretne a Hondától

2020 világbajnoka elmondta, Márquez távozása után mit szeretne a Hondától

A Thai Nagydíj után őszintén nyilatkozott problémáiról Joan Mir. 2020 MotoGP-bajnoka elmondta, hogy sikerült előrelépnie a mentális problémákkal való küzdelemben, de azt is megosztotta a közvéleménnyel, hogy nem szeretne átélni még egy, az ideihez hasonló évet. A Marc Márquez távozásával a Hondánál első számú pilótává váló spanyol arról is beszélt, hogy szerinte nem fordítanak rá elengedő figyelmet a Repsolnál.  

Joan Mir számára nem lehettek egyszerűek az elmúlt évek. A kétszeres világbajnok alól a Suzuki váratlan tavalyi kiszállása teljesen kirántotta a talajt, így az előző szezont csak az összetett 15. helyén fejezte be (bár év közben volt egy sérülése is, és ezért több futamot kihagyott), ami látványos visszaesés a 2021-es bronzérem és a 2020-as bajnoki cím után. A 26 éves versenyző 2023-ban egy másik japán istállónál folytatta karrierjét, hiszen Marc Márquez csapattársa lett a Repsol Hondánál.

Joan Mir vakon hisz a Hondában, rendkívül merész kijelentést tett

Azonban Mir reményei ellenére a korábban sikert sikerre halmozó alakulat csak szenved az idei évben, neki pedig különösképpen nem megy, hiszen csak a 22., míg Márquez a 14. helyen áll jelenleg a tabellán. Az egyetlen futamgyőzelemmel rendelkező pilóta borús helyzete ellenére is képes volt a dolgok jó oldalát nézni, amikor a Thai Nagydíj után – amelyet a 12.-ként zárt – értékelt a sajtónak.

„Még mindig nem érzem jól magam a versenyek alatt, de sikerült fejlődnöm a mentális problémák kezelésében, már máshogy fogom fel, próbálom élvezni a kis dolgokat, azt a kevés kellemes pillanatot a motoron, mint egy jó eredmény egy edzésen, vagy egy jó hangulatú futam. Ahelyett, hogy mindent negatívan látnék, több pozitív dolgot veszek észre, emiatt a hangulatom is jobb, és ez segít átvészelni a szezont” – mondta a spanyol versenyző.

„Jelen pillanatban türelmesnek kell lennem, a lehető legjobb módon meg kell ragadnom a jelen pillanatot, és nagyon örülök annak, hogy ez megy nekem, mert egyáltalán nem olyan egyszerű. Várnunk kell, hogy kiderüljön, mit hoznak [a csapat mérnökei] Valenciába, közben pedig meg kell próbálnunk a maradék versenyekből néhányat úgy megoldani, ahogy Indiában tettük, és közel lenni a dobogót érő helyezésekhez. Egy jó eredményt összehozni, most csak erre gondolok.”

Mir messze a legjobb futamát teljesítette idén, de azt hitte, ez is fájdalmasan ér véget

„Tisztában vagyok vele, hogy [a Honda lemaradása] nem egy éjszaka alatt fog megoldódni, de azt is nagyon jól tudom, hogy akármennyire jól tudom kezelni, nem akarok még egy ilyen évet végigcsinálni, ezt nem engedhetem meg magamnak. Amennyire csak lehetséges, rendbe kell hoznunk a dolgokat, hogy ezt ezek az emberek megértsék, és valami olyat hozzanak a közösbe, ami elősegíti, hogy jövőre kellemesebb szezonom legyen.”

Azt, hogy ki fog felülni a Márquez távozásával gazdátlanná váló motorra, egyelőre nem lehet még tudni, hiszen nemrég teljesen új neveket is bedobott a sajtó, mint lehetséges Honda-pilóták, bár továbbra is Fabio Di Giannantonio tűnik a legesélyesebb jelöltnek az ülésre. Az viszont szinte biztos, hogy Mir egy nála tapasztalatlanabb csapattárs mellett kell majd dolgozzon, így valószínűleg ő lesz a Repsol elsőszámú versenyzője. A mallorcai versenyző azonban egyenlőre nem igazán érzékeli, hogy ezért máshogy kezelnék őt az istállón belül.

Váratlan fordulat Marc Márquez utódlásában, teljesen új név került a kalapba

„Még nem vettem észre, a csapatoknál, különösen a gyáriaknál, a versenyzők egymástól eléggé függetlenül dolgoznak. Olyan, mintha egy másik istálló lenne, nem igazán tudom, hogy mi történik a boksz másik felén, csak arra figyelek, ami nálunk megy, meg a japánok visszajelzéseire. Világos, hogy ők is tudják, hogy ki marad, és az eddiginél több figyelmet kellene nekem szentelniük” – jelentett ki a 2017-es Moto3-as világbajnok.