back to top
2024. május 01. 00:44
KezdőlapMoto2A világbajnok Acostát a sírás kerülgeti, ha a búcsúra gondol, szerinte minden...

A világbajnok Acostát a sírás kerülgeti, ha a búcsúra gondol, szerinte minden futamot meg tudna nyerni

A mai naptól kezdve kétszeres világbajnoknak mondhatja magát Pedro Acosta. A fiatal versenyző a Maláj Nagydíjon elért második helyével biztossá tette, hogy idén ő végez a Moto2-tabella élén. A spanyol pilóta a sorsdöntő futam után őszintén beszélt a benne kavargó érzésekről.

A 2023-as Moto2-szezon bajnoka Pedro Acosta lett, aki ezzel már két kategóriában is felült a trónra, hiszen 2021-ben – első évét töltve a sorozatban – a Moto3-ban is ő végzett a tabella élén. A Maláj Nagydíj előtt egyértelmű volt a helyzet számára: ha az ötödik helynél előbb végez, akkor már Tony Arbolino sem érheti utol. A versenyt végül Fermín Aldeguer nyerte meg domináns teljesítménnyel, Acosta pedig a második helyen futott be, ezzel bebiztosítva a második világbajnoki címét. A futam és az ünneplés után a DAZN újságírójának értékelt.

Acosta megszerezte a Moto2-es világbajnoki címet, Aldeguer agyonverte a mezőnyt Sepangban

„Csodálatosan hangzik, hogy »Moto2-világbajnok vagyok«. Többé nem kell az előző éven rágódni, amikor sokat estem, és számos futamot nem fejeztem be. Szeretném megköszönni a csapatnak, nagyon durva volt a mögöttünk álló két szezon, és ők végig keményen dolgoztak, pedig tavaly sokat küszködtünk. Ez a harmadik idényem az Ajo Motorsporttal, és a sírás kerülget, ha rágondolok, hogy egyben az utolsó is” – mondta a 19 éves versenyző.

„Az előző év nagyon nehéz volt számomra, ma az ünneplés közben előkerült rólam egy kép, amely egy bukásom után készült, és akkor eszembe jutott az összes alkalom, amikor földre kerültem 2022-ben, és nem mentek jól a dolgok. Ez a csavar egy világbajnoki cím megszerzésében, hiszen, ha nyersz, akkor azt mondod, hogy »most minden nagyszerű«, de [általában] mégis mindig csak a rosszra emlékszel. Nagyon sokszor erőt merítettem az idei évben abból, hogy ezt sikerült magam mögött hagynom.”

Acosta a bajnoki cím megnyerésével olyan pilótanagyságok nyomába lépett, mint Dani Pedrosa vagy Marc Márquez. A fiatal tehetség mostani diadalával a második legfiatalabb győztese lett a Moto2-nek, nála csak Pedrosa tudta hamarabb behúzni a középső kategória címét, és épp Márquezt taszította le a képzeletbeli dobogó második helyéről. Az Ajo Motorsport versenyzője a második pilóta lett Álex Márquez után, aki mind a Moto3-ban, mind a Moto2-ben a tabella élén tudott végezni. A „mazarróni cápa” szerint a konzisztencia volt az egyik legfontosabb tényező, amely segített neki elérni ezeket az eredményeket.

„Idén már sokkal stabilabban tudtuk hozni az eredményeket, és őszintén szólva emiatt tudtuk megnyerni a világbajnokságot. Három nagyszerű évet töltöttem az Ajo csapatnál, és két címet is nyertem ez alatt, nem tesz boldoggá, hogy itt kell hagynom őket, azokat, akik felneveltek. A Moto3-ban eltöltött egy szezon sokkal egyszerűbb volt, bár akkor nem is váltam ennyire a sorozat részévé. Tavaly sokat kínlódtunk, nem tudtam gyors lenni, és nem értettük, hogy miért, hiszen nem a motor volt a hibás, hanem én. Ez nagyon frusztrált, sok más problémával is szembesültem, és ez elgondolkodtatott. Edzőt cseréltem, és az előző telet és a nyarat már vele csináltam meg, minden nap edzettünk, a cél pedig egyértelműen a világbajnoki cím volt. Szerencsére 2022-ből már volt tapasztalatunk arról, hogy milyen ezért küzdeni” – tette hozzá a spanyol versenyző, aki jövőre már a MotoGP-ben fog szerepelni.

A MotoGP-ben szerepel jövőre az egyik legnagyobb tehetség, Pedro Acosta

„Még nem tanultam meg megbocsájtani magamnak. Azt gondolom, hogy ha Pedro Acosta százszázalékos, akkor meg tudja nyerni mind a 22 versenyt. Tudom, hogy ez valójában nem lehetséges, de akkor is ez a cél. Tavaly többször is buktam, de a Le Mans-i és az ausztráliai esések voltak, amelyek kifejezetten bántottak. Annyira szégyelltem magam, hogy bezárkóztam a szobámba, és csak az járt a fejemben, hogy »ők [a többi pilóta] milyen jók, én pedig béna vagyok«. 2022-ben aztán rájöttem, hogy nem feltétlenül kell mindent megnyerni, Augusto [Fernández] sem tette, és mégis világbajnok lett” – nyilatkozta a 37-es rajtszámú versenyző.