back to top
2024. május 02. 20:21
KezdőlapMotoGPBastianini: Fontos volt, hogy ne sérüljek meg újra

Bastianini: Fontos volt, hogy ne sérüljek meg újra

Enea Bastianini a valenciai teszten próbálta ki első alkalommal a Desmosedici GP24-et. Az olasz versenyző szerint a jövő évi motorja jobb, mint amilyen az idei volt, ahogy a Michelin által 2024-re gyártott abroncsoknál is látja a fejlődést az eddigiekhez képest.

Zaklatott idényt hagyott maga mögött Enea Bastianini. A gyári Ducati versenyzője Portimãóban bukott, és az akkor szerzett sérülései az egész szezonban hátráltatták, számos versenyen el sem tudott indulni. A szezon vége felé, amikor már többen felvetették, hogy a bolognaiak jobban járnának, ha Jorge Martínt tennék meg Francesco Bagnaia csapattársának, Bastianini megmutatta, hogy még mindig egy nagyszerű pilóta, hiszen meglepetésre megnyerte a Maláj Nagydíj főfutamát.

A bosszantó körülmények ellenére Bagnaia elégedett: Jobb helyzetben nem is mehetnénk szünetre

A 2020-as Moto2-es bajnok jó hangulatban érkezhetett meg a valenciai tesztre, ahol először ült fel jövő évi motorjának nyergébe, amely gyorsan elnyerte a tetszését. A keddi körözést a tizedik helyen zárta, azonban korábban elmondta, hogy okkal nem próbálkozott meg egy igazán jó kör teljesítésével.

„Jól sikerült ez a nap, mivel a kezdeti benyomásaim a Desmosedici GP24-et vezetve jobbak voltak, mint tavaly. Nincs nagy különbség a 2023-as motorhoz képest, de ez mindenképpen jobb. A beállításokon sokat dolgoztunk, és ez kifejezetten hasznos volt nekem, mivel a hétvégén véget ért szezon során nem volt erre sok lehetőségem. Előreléptünk a motor kezelésében, főleg a kanyarodással kapcsolatban” – mondta Bestia.

„Véleményem szerint a 2024-es motor jobb a kanyarok közepén, de az a legjobb, hogy sikerült javítanunk a beállításokon. A motorblokk is jobb lett az előzőhöz képest, elég gyors, és amikor meghúzod a gázkart, akkor nagyszerűen reagál, aminek nagyon örülök. Az új erőforrás motorfékje is jobb, bár azért elég hasonló az eddigihez.”

„Tetszenek az új gumik, amelyeket kipróbáltam. Óvatos voltam, ezért csak a lággyal mentem ki a pályára, amely előre kifejezetten jó volt. Azért döntöttem így, mert fontos volt, hogy ne sérüljek meg újra, mindenesetre azt gondolom, hogy a Michelin nagyszerű munkát végzett. A legjobb dolog az új gumikkal kapcsolatban, hogy a kanyarbemeneteken több tapadást biztosítanak. Azokat a gumikat, amelyeket a Michelin 2025-re készített, inkább nem próbáltam ki. Ezek kemény keverékűek voltak, és ilyen körülmények között őrültség lett volna feltenni őket. Könnyen lehet, hogy azok még jobbak, nem tudom, hogy bárki kipróbálta-e őket eddig, én kíváncsi vagyok rájuk, majd meglátjuk, hogy Malajziában miképp állunk ehhez.”

A teszt során a legtöbb figyelem Marc Márquezre és Pedro Acostára irányult, az újságírók ennek a két pilótának a teljesítményéről is megkérdezték Bastianinit. A nyolcszoros világbajnok bemutatkozásáról a lentebb található cikkben olvashatják el az olasz pilóta véleményét.

„Mintha már idén ezen a motoron ment volna” – így látják riválisai Marc Márquez első napját a Ducatival

„Pedrót is láttam a pályán. Közelről figyeltem őt körülbelül a körözés felénél, és igazán jó volt őt figyelni. Nagyon szép a vezetési stílusa, és már most elég gyors. Szerintem már az első futamtól kezdve versenyképes tud majd lenni, csodálatosan megy.”

„Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a jövő évi szezon. Ha ez a mostani bonyolult volt, akkor a következő még bonyolultabb lesz mindannyiunknak” – összegzett Rimini szülötte.