back to top
2024. május 02. 10:19
KezdőlapMotoGPKik lesznek a MotoGP-pilóták „legjobb barátai” a következő szezonban?

Kik lesznek a MotoGP-pilóták „legjobb barátai” a következő szezonban?

Összesen nyolc MotoGP-versenyző kezdi majd meg új versenymérnökkel a következő szezont. Hatan közülük csapatváltás után kerültek ebbe a helyzetbe, az újonc Pedro Acosta nem hozhatta fel az eddigi embereit a királykategóriába, Joan Mir pedig a Marc Márquez sikereinek kovácsát kapja meg maga mellé.

Madarat tolláról, MotoGP-pilótát versenymérnökéről. Ha a közmondás nem is egészen így szól, a királykategória motorosainak „legjobb barátaival” azért még érdemes megismerkedni, hiszen ők valóban nagyon fontos szerepet játszanak a pilóták életében. A következő idényben nyolc versenyző mellett másvalaki fogja betölteni ezt a szerepet, mint eddig, ebben a cikkben őket mutatjuk be röviden.

Hat motoros vált csapatot a királykategórián belül a mostani holtszezonban, közülük pedig senki sem viheti magával eddigi mérnökét új állomáshelyére. A hat pilótát két trióra lehet bontani, akik egymás között cserélték fel az üléseiket. Az egyik ilyen csoportot Marc Márquez, Fabio Di Giannantonio és Luca Marini alkotja

A Gresinihez igazoló Márquez a következő évben Frankie Carchedivel fog együttműködni, az olasz mérnök eddig Fabio Di Giannantonio mellett tűnt fel. Carchedi korábban a Suzukinál dolgozott, ahol kivette a részét Joan Mir 2020-as bajnoki címének megszerzéséből.

Marc Márquez sikerkovács mérnöke monstantól Mir csapatát fogja erősíteni

Di Giannantonio jövőre David Muñoz társaságát élvezheti majd az új főszponzort és nevet kapó VR46-nál. A spanyol szakember korábban Valentino Rossi Moto2-es csapatának alkalmazásában állt, majd annak megszűnése után Marinivel foglalkozott, aki kifejezetten kérte, hogy Muñoz legyen a mérnöke a királykategóriában.

Marini a Hondánál, Márquez „helyén” folytatja a pályafutását, azonban nem a hatszoros MotoGP-bajnok eddigi mérnökével fog dolgozni, hanem Giacomo Guidottival. Az olasz szakember korábban Dani Pedrosa és Nakagami Takaaki mellett vállalt szerepet.

Santi Hernández, akit Márquez sikereinek egyik megalapozójaként tartanak számon a jövőben Joan Mir csapatát erősíti. A spanyol mérnök 2011 óta dolgozott együtt honfitársával, így összesen hét világbajnoki címből vette ki a részét. Hernándezről korábban részletesen írtunk ebben a cikkünkben. Mir korábbi mérnökét, Ramón Aurínt a tesztrészlegre irányította át a Repsol Honda.

Az említett hatos másik triójának Álex Rins, Franco Morbidelli és Johann Zarco a tagja. A Yamahához igazoló Rins körül a következő szezonban Patrick Primmer lesz a legfontosabb ember. Az ausztrál mérnök Rossi és Maverick Viñales motorjaival is foglalkozott, majd két éven át Morbidelli versenymérnöke volt.

A jövő évtől a Pramacot erősítő Morbidelli Massimo Branchini társaságát fogja élvezni. Az olasz szakember 2022-ben csatlakozott az istállóhoz, amelynél eddig Zarco mellett munkálkodott. A MotoGP-ben való feltűnését megelőzően sokáig az Ajo csapatnál töltött be különböző pozíciókat.

Zarco az LCR Hondánál David Garcíával dolgozik majd. A spanyol szakember korábban Álex Márquez csapatának tagja volt, majd adatelemzőként segítette a monacói istállót.

A királykategória újonca, Pedro Acosta nem hozhatta fel az eddig vele dolgozókat a MotoGP-be, annak ellenére, hogy saját elmondása szerint nagyon szerette volna ezt megtenni. A fiatal tehetséggel a jövőben Paul Trevathan foglalkozik, az új-zélandi szakember 2017 és 2020 között Pol Espargaró, 2021 és 2022 között pedig Miguel Oliveira „legjobb barátja volt”.

A 2024-es MotoGP-szezon pilótái és versenymérnökeik

Pilóta Versenymérnök Csapat
Francesco Bagnaia Cristian Gabarrini Ducati Lenovo Team
Enea Bastianini Marco Rigamonti Ducati Lenovo Team
Jorge Martin Daniele Romagnoli Prima Pramac Racing
Franco Morbidelli Massimo Branchini Prima Pramac Racing
Marco Bezzecchi Matteo Flamigni Pertamina Enduro VR46
Fabio Di Giannantonio  David Muñoz Pertamina Enduro VR46
Alex Marquez Donatello Giovanotti Gresini Racing
Marc Marquez  Frankie Carchedi Gresini Racing
Brad Binder Andres Madrid Red Bull KTM Factory Racing
Jack Miller Christian Pupulin Red Bull KTM Factory Racing
Augusto Fernandez Alex Merhand GASGAS Factory Racing Tech3
Pedro Acosta  Paul Trevathan GASGAS Factory Racing Tech3
Aleix Espargaro Antonio Jimenez Aprilia Racing
Maverick Viñales Manu Cazeaux Aprilia Racing
Miguel Oliveira Giovanni Mattarollo Trackhouse Racing Aprilia
Raul Fernandez Noe Herrera Trackhouse Racing Aprilia
Fabio Quartararo Diego Gubellini Monster Energy Yamaha
Alex Rins  Patrick Primmer Monster Energy Yamaha
Joan Mir  Santi Hernandez Repsol Honda Team
Luca Marini  Giacomo Guidotti Repsol Honda Team
Johann Zarco  David Garcia CASTROL Honda LCR
Takaaki Nakagami Klaus Nohles IDEMITSU Honda LCR

Dőlt betűvel az új párosok tagjait jelöltük.