back to top
2024. május 02. 15:30
KezdőlapHírekRossiék visszavágtak az előző vereségért, Marini duplázott féltestvére háziversenyén

Rossiék visszavágtak az előző vereségért, Marini duplázott féltestvére háziversenyén

Luca Marini dominálta Valentino Rossi háziversenyét, az olasz pilóta a pénteki eliminációs futamot követően a szombati 100 kilométeres viadalt is megnyerte, utóbbit a Doktorral párban.

Idén is megrendezték a 100 km dei Campioni, azaz a „Bajnokok 100 km-e” elnevezésű kétnapos eseményt Valentino Rossi saját pályáján, a tavulliai Ranch-on. A versenyeken számos híres pilóta motorra ült, ők a csütörtöki szabadedzés után pénteken csaptak össze először éles körülmények között.

Ekkor rendezték meg – immár kilencedik alkalommal – az Americana nevet kapó eliminációs, tehát kieséses rendszerben zajló futamot, amelyen a többi jelen lévő MotoGP-pilótával ellentétben Francesco Bagnaia nem állt rajthoz. Az időmérő után először a mezőny lassabbnak bizonyult fele hajtott a pályára, hogy megküzdjön a két továbbjutást érő helyért, amelyeket végül Remy Gardner és Ferran Cardús szerezték meg. Ezt követte a „döntő”, amelyen Franco Morbidelli, Rossi, Luca Marini és Elia Bartolini indulhatott az első sorból.

A versenyen pedig beigazolódott a „papírforma”, hiszen idén is a tavalyi győztes Marini bizonyult a legjobbnak. A 26 éves versenyző ezzel az első győzelmét aratta Honda-pilótaként a japánok motorjával – egy CRF450-el utasította maga mögé a vetélytársakat. A dobogóra rajta kívül a Moto3-ban vitézkedő Diogo Moreira és Rossi állhatott fel. A negyedik helyen a szintén a gyorsaságimotoros-világbajnokság legkisebb kategóriájában induló Elia Bartolini végzett, aki 2022-ban Lorenzo Baldassarri párjaként megnyerte az esemény másik futamát, a 100 kilométeres összecsapást.

Rossit sokkolta Marini távozása, de ellenfélként is segíteni fog féltestvérének

A szokásoknak megfelelően idén is szombaton tartották az említett 100 kilométeres versenyt, amelyet mindig párban teljesítenek a pilóták. A kvalifikáció során a Marini – Rossi páros bizonyult a leggyorsabbnak, mellőlük a Celestino Vietti – Bartolini és a Morbidelli – Andre Migno duók indulhattak, a negyedik pozícióból pedig a Bagnaia – Marco Bezzecchi összeállítású csapat rajtolhatott.

A házigazda és féltestvére által alkotott páros végül nemcsak az időmérőt, hanem az 50 körös futamot is megnyerte, a 100 kilométert 1 óra 45 perc és 54 másodperc alatt teljesítették. Rossiék mögött sorrendben Viettiék és Morbidelliék futottak be, Bagnaiáék duója végül a hatodik helyen végzett. Marini tehát két győzelemmel zárta az eseményt, amivel igazolta saját korábbi állítását, miszerint ő a leggyorsabb a Ranch-on.

A hétvége egyik érdekességét Danilo Petrucci szolgáltatta, aki egy különleges géppel állt rajthoz. „Sorozatban második éve jövök el a Ranch-on megrendezett 100 kilométeres futamra, mindig nagyon örülök Vale meghívójának. Idén Andrea Veronával, egy enduro-világbajnokkal alkotunk egy csapatot. Egy kétütemű 500 köbcentis motorral vágunk neki a versenynek, mi leszünk az egyedüliek, akik egy 500-assal mennek. Gyakorlatilag ez egy a Tomasin Racing által kézzel készített motor, az alapja egy Honda 450, de ők hozzányúltak a motorblokkjához. Meséltünk róla Rossinak, aki nagyon kíváncsi arra, hogyan muzsikál majd akció közben.” Petrucciék végül a speciális motorjukkal sem tudtak beleszólni az élmezőny küzdelmeibe és a tizennyolcadik helyen fejezték be a viadalt.

Nem mindenki érzi jól magát Rossi saját pályáján, az is kiderült, hogy miért