back to top
2024. július 07. 11:37
KezdőlapOffroadUtolérné a Superenduro-vb sztárjait Zsigovits Norbert és Szőke Márk világbajnok ellenfele

Utolérné a Superenduro-vb sztárjait Zsigovits Norbert és Szőke Márk világbajnok ellenfele

Manuel Lettenbichler elárulta, a hardenduro-világbajnokság után nagyon kevés ideje volt felkészülni a Superenduro-vb-re, ahova két év után tért vissza. A német versenyzőnek egyelőre még nem sikerült megközelítenie a Prestige kategóriát uraló pilótákat, de az idény végéig fel szeretne zárkózni rájuk.

Manuel Lettenbichler még a tizennyolcadik életévét sem töltötte be, amikor a 2015–16-os szezonban megnyerte a Superenduro-világbajnokság Junior kategóriáját, majd az idényzárón két hatodik helyet szerzett az elitnek számító Prestige-ben. Aztán viszont megsérült, majd inkább a szabadtéri versenyekre koncentrált. Az idei kiírás előtt utoljára 2021 decemberében indult a superendurózás csúcseseményén, majd utána egy újabb sérülés hátráltatta.

A 2023–24-es szezonra azonban visszatért a mezőnybe, így többek között Zsigovits Norberttel és Szőke Márkkal is megküzdhetett az eddig megrendezett három forduló során. Nem volt könnyű dolga, hiszen azok után, hogy megnyerte a tavalyi hardenduro-világbajnokságot, nem maradt sok ideje a felkészülésre, így az elején bőven akadtak problémái.

Liszka bravúros 3. hellyel kezdett a Superenduro Junior-világbajnokságon

„Fent és lent is [voltam], azt mondanám – olvashatóak a szavai a Superenduro-vb legutóbbi, németországi versenyének műsorfüzetében. – Nehéz volt a kezdés, a Getzenrodeo, a hardenduro-világbajnokság utolsó fordulója, valamint az első Superenduro-futam között kevés idő volt felkészülni és tesztelni. Kaptam egy új motort, de nem tudtam eleget tesztelni, mert a Superenduro egy teljesen más sportág. Franciaországban még mindig teljes volt a káosz, Lengyelországban már kicsit jobb volt. Ott valamivel magabiztosabbnak éreztem magam.”

Liszka futamot nyert a juniorok között a Superenduro-vb lengyelországi állomásán

Lettenbichler mindhárom helyszínen egy-egy negyedik, illetve ötödik helyet szerzett, az egyetlen különbséget az jelentette, hogy Lievinben ehhez egy nyolcadik, míg Krakkóban és Riesában egy-egy harmadik pozíció társult. Lengyelországban ez az összetett negyedik helyére volt elég, viszont hazai pályán felállhatott a dobogó legalsó fokára.

Liszka dobogós helyezéssel, Zsigovits sérüléssel zárta a Superenduro-vb németországi fordulóját

Ráadásul mindezt egy másfajta motorral tette, mint amilyennel a nyári szezonban, a hardenduro-vb-n versenyzett. „Míg szabadtéren egy kétütemű KTM-et használok, addig fedett pályán négyüteműt – magyarázta a 25 éves motoros. – Az egy teljesen más motor, nem volt olyan egyszerű az átállás, és, mint mondtam, nagyon rövid idő volt rá.”

Lettenbichler eddig 110 egységet gyűjtött, amivel a negyedik helyen áll a tabellán, 7 ponttal lemaradva Will Hoare mögött. Billy Bolt és Jonny Walker viszont egyelőre számára is utolérhetetlennek tűnnek, ám nem titkolt célja, hogy a szezon végére már velük csatázzon. Ezt akár a február 3-án, az MVM Dome-ban esedékes budapesti fordulón is megteheti. „Az idény előrehaladtával mindenképpen az élen álló két sráccal akarok harcolni, ez a terv – jelentette ki. – Amikor ilyesmit csinálok, a lehető legjobban akarom csinálni, és jelenleg még elégedett vagyok azzal, ahogyan alakulnak a dolgok.”

A Superenduro-vb után természetesen ismét a szabadtéri idény következik, a hardenduro-világbajnoksággal az élen. Felmerül a kérdés, hogy a visszaváltás nem okoz-e ugyanakkor nehézséget, mint amit Lettenbichlernek az elmúlt időszakban meg kellett tapasztalnia. „Nem, nagyon jó, hogy csak májusban kezdődik, így végre van egy hosszabb szünet – válaszolta az erre vonatkozó felvetésre. – Áprilistól majd elkezdek rá rendesen készülni. Ezzel együtt januárban is elindulok egy extrémenduro-versenyen, de a hangsúly továbbra is a Superendurón lesz.”