back to top
2024. május 10. 01:04
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu nem hisz Bautistának, szerinte nem a sérülése miatt teljesített rosszabbul

Razgatlıoğlu nem hisz Bautistának, szerinte nem a sérülése miatt teljesített rosszabbul

Toprak Razgatlıoğlu szerint Álvaro Bautista nem a sérülései vagy a motorjára felrakott hét kilogrammnyi ballaszt miatt nyújtott önmagához képest gyenge teljesítményt a jerezi teszten. A török pilóta úgy véli, Bautista csak altat, hogy csökkentse a rá nehezedő nyomást.

Az előző héten egy kétnapos tesztet rendeztek a Superbike-világbajnokság mezőnyének. Sokak meglepetésére a címvédő Álvaro Bautista végig küszködött a jerezi gyakorláson, az első nap a tizedik, a másodikon pedig csak a tizenhatodik legjobb időt tudta motorozni. Bautista elmondta, hogy a gyenge teljesítménye egy tavaly elszenvedett sérülésének köszönhető, amelyből még nem épült fel teljesen. A kétszeres bajnok egyik legnagyobb riválisa, Toprak Razgatlıoğlu azonban nem hiszi, hogy ez állna a háttérben.

Bautista még mindig fájdalmakkal küzd, csak remélni tudja, hogy a szezonra „jobb lesz a helyzet”

„Nem hiszek Álvarónak. Szerintem egyszerűen még nem akarja annyira nyomni, amit én teljesen megértek – nyilatkozta Razgatlıoğlu a sorozat honlapjának. – Nézzétek meg [Andrea] Iannonét, aki négy évig nem motorozott versenyszerűen, hogy milyen időkre képes azzal a Ducatival. Mind ismerjük Álvaro Bautistát, tudjuk, hogy mennyire gyors volt korábban ezen a pályán.”

A Superbike-világbajnokság idei szezonjára bevezettek egy új szabályt, amelynek következtében Bautistának hét kilogrammnyi ballasztot kell majd magával cipelnie a futamokon. A jerezi tesztre a Ducati már a felsúlyozott Panigaléval érkezett, hogy a versenyzőjük elkezdhessen ismerkedni vele. A spanyol pilóta elmondta, hogy „sokkal rosszabb így vezetni a motort”, leginkább a megnövekedett tehetetlenség miatt. Razgatlıoğlu viszont úgy véli, vetélytársa ezt a problémát is szándékosan felnagyítja.

„Egyszerűen szerette volna csökkenteni a rá nehezedő nyomást, amikor azt mondta, hogy »a felsúlyozás miatt nem valami egyszerű vezetni a motort«, aztán meg csak ezt akarta demonstrálni. Én nem hiszek neki, szerintem csak megvárja a szezon kezdetét [a jó teljesítménnyel]. Nem hiszem, hogy ez a hét kiló olyan nagy változást jelentene. Rendben, talán nem fog annyira jól menni, mint korábban, azt mindenki megérzi, ha egy kicsit nehezebb lett a motorja. Viszont nem kellene annyira lelassulnia emiatt, hogy csak ilyen időket tudjon futni. Majd meglátjuk, hogyan fog teljesíteni a következő teszten, vagy az első versenyhétvégén.

Valamelyest Razgatlıoğlu véleményét igazolja a jerezi teszt végeredménye, hiszen a gyakorláson Nicolò Bulega bizonyult a leggyorsabbnak. Az újonc Bautistához hasonlóan az Aruba.it Racing, vagyis a gyári Ducati istállójának pilótája, tehát elméletileg ugyanolyan, vagy legalábbis nagyon hasonló a motorjuk. Bulega három kilóval nehezebb csapattársánál, tehát az említett szabály szerint (és amennyiben kettejük felszerelésének azonos a súlya) az ő gépére is jelentős mennyiségű, öt és fél kilogrammnyi ballasztot kellett feltennie a bolognaiaknak.

Meglepő eredmény a Superbike-vb jerezi tesztjén, a küszködő Bautista újonc csapattársa zárt az élen