2024. április 27. 09:17
KezdőlapMotoGPA jó végsebesség ellenére is nagy a hátránya a Yamahának a pilótái...

A jó végsebesség ellenére is nagy a hátránya a Yamahának a pilótái szerint

Álex Rins és Fabio Quartararo is úgy gondolja, hogy a Yamahának még mindig elég nagy a lemaradása az élmezőnyhöz képest. 

Fabio Quartararo csak a tizennegyedik helyet tudta megszerezni a katari MotoGP-teszt második napján. A francia pilóta még egy ilyen lehangoló eredmény után is próbálta megtalálni a pozitívumokat. „Jó volt látni, hogy képesek vagyunk 1:51-es időre, de továbbra is nagyon messze vagyunk az élmezőnytől – idézi Quartararót a Crash.net. – Nagyon sok munka vár még ránk.”

Quartararo: Ez elfogadhatatlan

A tavalyi szezon során a Yamaha pilótái sokat küzdöttek azzal, hogy nem volt elég jó a versenytempójuk. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a probléma idén is fenn fog állni a csapatnál. „Nem igazán sikerült előrelépnünk ezen a téren – mondta lemondóan a 2021-es MotoGP-bajnok. – [Enea] Bastianini mögött mentem egy sprintszimuláció során, és hát eléggé elhúzott tőlem. Muszáj lenne fejlődnünk néhány területen, ehhez pedig pozitívan kell gondolkoznunk és meg kell találnunk a megoldást.”

Quartararo új csapattársat kapott az idei szezonra, 2024-ben Franco Morbidelli helyett Álex Rins dolgozik a Yamaha bokszának másik felében. A francia pilóta azt már korábban elmondta, hogy sokkal jobb személyes kapcsolata van Rinssel, mint amilyen Morbidellivel volt. A katari teszten pedig azt árulta el, hogy a spanyol versenyző hasonlóan látja a motort, mint ő.

Sokatmondó: Quartararo már a teszten többet beszélt új csapattársával, mint az előzővel összesen

„Azt hiszem, hogy eléggé hasonló visszajelzéseket adunk a Yamahának, mivel mindketten elég könnyen megtaláljuk a határokat a motorral. Jelenleg még két tizedes lemaradásban van hozzám képest, és ez valami olyasmi, amin közösen kell majd dolgoznunk.”

Rins valóban két tizedet kapott Quartararótól, így végül a tizenhatodik helyen végzett. A Yamaha helyzete miatt pedig ő sincs elragadtatva. „Eléggé messze vagyunk a legjobbaktól – nyilatkozta a barcelonai versenyző a Crash.net szerint. –  Én csak 1:51-es időt futottam, de Fabio is több mint egy másodpercet kapott a leggyorsabb pilótától.”

„Sokat kell még dolgoznunk azon, hogy csökkentsük a lemaradásunkat. Ha győzelmekért akarunk harcolni, akkor keményebben kell hajtanunk. Azt hiszem, hogy legalább jó a munkamódszerünk, szóval készen állunk a kezdésre, és szerintem azt sem szabad elfelejteni, hogy a Yamaha javított a motorblokkon. Az egyenesekben egészen erősek vagyunk, egészen jó a végsebességünk, szóval ezzel kapcsolatban jó munkát végzett a csapat a téli szünet alatt.”

Quartararo továbbra is elégedetlen a Yamahával, hiába volt ő a leggyorsabb a teszt második napján