2024. április 27. 08:41
KezdőlapMotoGPZarco dobogós helyekért harcolna a Hondával, ami még nem mutatta meg a...

Zarco dobogós helyekért harcolna a Hondával, ami még nem mutatta meg a „valódi potenciálját”

Johann Zarco tudta, hogy nem a legerősebb motorra ül át, amikor az LCR-hez igazolt, viszont úgy látja, hogy az idei Honda jobb, mint a tavalyi. A francia pilóta úgy gondolja, hogy a szezon során kiemelkedőbb teljesítményre lehet képes, mint amilyet a katari teszten tett le az asztalra.

Tavaly augusztusban került bejelentésre, hogy Johann Zarco a Pramactól az LCR-hez igazol. A francia pilóta lépése sokakat meglepett, hiszen a mezőny legjobb motorjáról, a Ducatiról váltott az egyik leggyengébb gépre, a Hondára. Új csapata idei festéseinek a bemutatóján Zarco elárulta, tisztában volt azzal, hogy ezzel mekkora kockázatot vállal.

„A Ducatinál töltött évek után jó volt egy új kihívással szembenézni, még akkor is, ha egy elég kockázatos kihívást választottam – nyilatkozta Zarco a MotoGP hivatalos honlapjának. – Ugyanis amikor augusztusban aláírtam a szerződésemet, nem a legerősebb motorral rendelkező csapathoz írtam alá. Akkor úgy tűnt, hogy idén nehéz lesz majd harcban lenni a legjobb helyezésekért, és sokszor el kell majd fogadnunk, hogy elég rosszul állunk a tabellán.”

Zarco méltatta Marc Márquezt, és elmondta, miért érzi magát jobban a Hondán, mint a Ducatin

„Szerencsére úgy tűnik, hogy a 2024-es szezonban az új motorral nem ez lesz a helyzet, és ennek nagyon örülök. Nagyszerű lenne, ha jó munkát végeznénk, és a dobogós helyezésekért tudnánk harcolni. Ezt a szikrát szeretném életben tartani addig, amíg MotoGP-pilóta vagyok.”

A bemutatón Zarco azt is elmondta, hogy örülne neki, ha ő lenne idén a Honda legjobb versenyzője, bár nem erre koncentrál. „Többet gondolok arra, hogy az év végén a legjobb tízben végezzek, mint arra, hogy én legyek a legjobb Honda-pilóta, de persze attól még az utóbbi is nagyon jó lenne – tette hozzá a 33 éves motoros. – Úgy hiszem, hogy a legjobb tízbe kerüléshez konzisztensen jó munkára lesz szükség tőlünk.”

Annak ellenére, hogy nem erre figyelt, a héten lezajlott katari teszten mégis Zarco végzett a legelőkelőbb helyen a Honda versenyzői közül (bár ehhez hozzá kell tenni, hogy Joan Mirt egy betegség hátráltatta). Cannes szülötte a tizenhetedik legjobb idővel jelentkezett a gyakorlás második napján, azonban szerinte ezzel még nem érte el a teljesítménye plafonját.

Néhányan altattak? Vagy mégsem? – a nagy találgatások elkezdődtek a MotoGP-ben

„A helyezésünk nem tükrözi a motor valódi potenciálját, de ettől még ez egy érdekes teszt volt – idézi Zarcót a Crash.net. – Sok dolgot kipróbáltunk, és én eléggé élveztem a körözést, ez pedig ilyenkor nagyon fontos. Ezek a napok elég hasznos voltak abból a szempontból, hogy rávilágítottak azokra a területekre, amelyeken még fejlődnünk kell, de egyelőre tetszik az, ahogyan a Honda működik.”