back to top
2024. május 03. 02:59
KezdőlapMotoGPMárkatársuk szerint Bagnaia és Martín útja az egyetlen, amely győzelemre vezet

Márkatársuk szerint Bagnaia és Martín útja az egyetlen, amely győzelemre vezet

Franco Morbidelli a kényszerpihenője alatt is igyekezett kielemezni azon márkatársai adatait, akik igazán gyorsak voltak a teszteken. A Pramac motorosa ismét futamokat szeretne nyerni, és úgy véli, ehhez Francesco Bagnaia és Jorge Martín vezetési stílusát kell elsajátítania.

Finoman szólva is rémálomszerűen alakult Franco Morbidelli első előszezonja a Ducati versenyzőjeként. Az olasz motoros márkatársaival együtt részt vett a Superbike-világbajnokság január végi portimãói tesztjén, amelyen hatalmasat bukott. Mivel a maradandó agykárosodást kockáztatta volna, mind a malajziai, mind a katari tesztet kihagyta, ami amúgy sem a legjobb előjel az idényre nézve, pláne úgy, hogy tavaly még egy másik motoron ült.

Morbidelli szerint „nagyon komoly” volt a helyzet, semmire nem emlékszik a balesetéből

Ráadásul még az sem biztos, hogy a szezonnyitó Katari Nagydíjon részt vehet, hiszen még mindig nem kapta meg a szükséges orvosi engedélyt. Ez esetben ismét csak a pálya mellől nézheti a többieket, ahogyan azt a teszteken is tette. „Megtanultam, hogy sokkal jobb motorozni, mint nézni, ahogyan mások csinálják – nyilatkozta mosolyogva. – Sérülten [viszont] még mindig ez az egyik legjobb lehetőség, hogy időt tölthessek a csapattal, és a versenypályán lehessek.”

Morbidelli hírt adott az állapotáról, még mindig kérdéses, hogy rajthoz tud-e állni a szezonnyitón

Persze attól még, hogy nem ülhetett motorra, igyekezett minél jobban felkészülni a szezonra. Persze ezt csak korlátozott módon tehette meg, de a Ducati többi pilótájának adatait nyilvánvalóan ő is láthatta, és ezeket próbálta minél hatékonyabban kielemezni. „Főleg azokét, akik nagyon gyorsak voltak – fogalmazott. – Bár azt kell mondanom, hogy a Ducati összes versenyzője nagyon gyors.”

A tesztek alapján Francesco Bagnaia lehet a legoptimistább, egy körön mindenképpen, de persze márkatársait sem szabad leírni. Köztük van Jorge Martín is, aki tavaly az utolsó futamig harcban volt vele a bajnoki címért. Morbidelli szerint nem véletlen, hogy a 2023-as idényben ők ketten látványosan kiemelkedtek a mezőnyből.

„Manapság egy olyan vezetési stílus létezik, amely nagyon gyors, ez pedig Pecco és Jorge stílusa – utalt az egyébként eltérő módon motorozó versenyzőkre. – Én kicsit más stílusban nyertem, de még mindig hatékony lehet. Úgy gondolom, hogy ezt Diggia [Fabio Di Giannantonio – a szerk.] tudja a legjobban megvalósítani a kanyarsebességével és azzal, ahogyan átmegy a kanyarokon. Azonban, ahogyan mondtam, a győzelemhez Pecco és Jorge stílusa kell.”

Bagnaia helyett Martínra hasonlítana Marc Márquez, aki az ágyában is „gyorskörön volt”

A 29 éves pilóta 2018-ban mutatkozott be a MotoGP-ben, legjobb szezonját pedig 2020-ban teljesítette, még a Petronas Yamaha színeiben. Akkor három győzelmet is szerzett, és Joan Mir mögött második lett a bajnoki tabellán. Azóta viszont mindössze egyetlen dobogó jött össze neki, a gyári Yamahával pedig jóformán csak szenvedett. Most azonban bízik benne, hogy vissza tud térni a siker útjára.

„Újra futamokat akarok nyerni, és dobogós helyezéseket elérni – szögezte le. – Az első természetes lépés, hogy minél gyorsabban megtanuljak azokhoz a pilótákhoz igazodni, akik olyan stílussal rendelkeznek, amellyel az ember futamokat nyer, és dobogós helyezéseket ér el. Ha a korábbi vezetési stílusom elemeit hozzá tudom tenni egy már sikeres stílushoz, akkor talán össze fog jönni. Egyelőre ezt a tervet követem.”