2024. április 28. 04:12
KezdőlapMotoGPLorenzo szerint „abszolút” elképzelhető, hogy Marc Márquez a gyári Ducatihoz igazol

Lorenzo szerint „abszolút” elképzelhető, hogy Marc Márquez a gyári Ducatihoz igazol

Jorge Lorenzo elmondta, szerinte mely tényezőn múlhat, hogy Marc Márquez jövőre is a Ducati versenyzője lesz-e. Lorenzo emellett a Honda és a Yamaha katari teljesítményéről is szót ejtett.

Tizenegy Hondánál eltöltött év után Marc Márquez az idei MotoGP-szezonban már a Gresinit erősíti. A spanyol pilóta többek között azért igazolt ehhez a csapathoz, mivel az a Ducati, vagyis a mezőny jelenlegi legjobb motorjait gyártó márka ügyfele.

Ez pedig meg is látszott a Katari Nagydíj hétvégéjén, hiszen Márquezt a sprinten az ötödik, a főfutamon pedig a negyedik helyen intették le a Desmosedici nyergében. A jelenleg a DAZN tévécsatorna elemzőjeként dolgozó Jorge Lorenzo szerint ezek az eredmények igazolták, hogy a nyolcszoros világbajnok jó döntést hozott új munkahelyének kiválasztásakor.

Marc Márquez nem csalódott, hogy nem jött össze a dobogó, még nem érezte magát tökéletesen

„Azt hiszem, hogy Marc sportszakmailag a lehető legjobb döntést hozta meg – mondta Lorenzo. – Ő az egyike a történelem valaha volt legjobb versenyzőinek, és az egyetlen azok közül, akiket én megfigyelhettem, aki gyakorlatilag nem fél attól, hogy bukik vagy megsérül. De persze valószínűleg soha többé nem fogjuk már látni a régi Marc-ot a súlyos karsérülése miatt – de ettől még nagyon jó lesz.”

Ennek ellenére nem lehetetlen, hogy Márquez jövőre már nem a Gresini pilótája lesz, hiszen csak egy évre írt alá a faenzai csapathoz. Az is felmerült, hogy jövőre visszatérhet a Hondához, de a KTM-hez való igazolásának lehetőségét sem lehet teljesen a szőnyeg alá söpörni. Lorenzo elárulta, szerinte min múlhat, hogy a cerverai versenyző a Ducatinál marad-e.

A KTM csapatfőnöke szerint „nagy dolog” lenne, ha Marc Márquez és Acosta is náluk versenyezne

„Döntő jelentőségű lesz, hogy Marc milyen kapcsolatot alakít ki a Ducatival és Gigi Dall’Ignával – kezdte. – Kívülről úgy tűnt, hogy a Ducatit nem izgatta különösebben az érkezése. Viszont azt nem hiszem, hogy ez a helyzet Dall’Igna esetében is. Még talán azt is mondhatnám, hogy szerintem ő volt az, aki leginkább támogatta a leigazolását.”

„Dall’Igna azt akarja, hogy a legjobb versenyzők az ő kötelékükben legyenek, szóval biztos vagyok benne, hogy ő és a Ducati támogatni fogják Marc-ot. Ha pedig továbbra is úgy fog motorozni, ahogy a debütálásakor, akkor azt akarják majd, hogy a jövőben a Ducatinál maradjon.”

Lorenzótól megkérdezték, hogy elképzelhetőnek tartja-e Márqueznek a bolognaiak gyári csapatához való igazolását. „Abszolút – válaszolta. – A Ducatinak van most a legjobb motorja, és ők dönthetik el, hogy milyen pilótapárossal vágnak neki 2025-nek és a távolabbi jövőnek.”

Marc Márquez előtt nyitva áll a gyári Ducati ajtaja, de egyvalamit el kell fogadnia

Sem a Yamaha, sem a Honda számára nem volt egy diadalmenet a Katari Nagydíj. A loszaíli hétvége legjobb eredményét mindkét márkának a főfutam hozta, amelyen Fabio Quartararo a tizenegyedik, Johann Zarco pedig a tizenkettedik helyen ért célba. Ez pedig Lorenzo figyelmét is felkeltette.

„A japán gyártók katari teljesítménye csalódást keltő volt – állapította meg. –  A Honda és a Yamaha nagyon messze voltak az elejétől, és Marini debütálása a Repsol Hondán elég rosszul sikerült. Ezek a márkák minden évben nagyon sok pénzt fektetnek be, és azt pedig senki sem szereti kidobni.”

Quartararo lesújtó értékelése: szerinte minden eddiginél nagyobb a Yamaha lemaradása