2024. április 27. 11:50
KezdőlapMotoGPMir: Morbidelli nem volt intelligens, nagy sebességgel nekem jött az első körben

Mir: Morbidelli nem volt intelligens, nagy sebességgel nekem jött az első körben

Joan Mir és Franco Morbidelli összeütközött a portimãói főfutam első körében. A spanyol pilóta ezért a vetélytársát tette felelőssé, akit keményen kritizált.

Nemcsak Francesco Bagnaia és Marc Márquez, hanem Joan Mir és Franco Morbidelli is összeakadt egymással a Portugál Nagydíj főfutamán. Utóbbiak azonban nem a verseny végén, hanem az első körében találkoztak, aminek az lett az eredménye, hogy Mir motorja megsérült, és a spanyol pilóta visszaesett a mezőny végére, Morbidelli azonban még rosszabbul járt, hiszen ő meglátogatta a kavicságyat.

Acosta úgy óvta a gumit, hogy inkább előzött

Végül mindketten tudták folytatni a versenyt, Morbidelli utolsóként ért célba, Mir viszont a problémái dacára megszerezte a tizenkettedik helyet. A Honda versenyzője azonban ennek ellenére hangot adott a nemtetszésének. „Amikor egy ilyen pozícióban vagy, akkor nyugodtnak kell maradnod az első körökben. Ez a valóság, hiszen akkor még nagy a fejetlenség, ez pedig egy fontos verseny, és még sok motor van előtted – nyilatkozta.  – Ilyenkor intelligensnek kell lenned, nem? Na Morbidelli nem volt az, úgy döntött, hogy korábban befejezi a versenyt. Nekem jött a 8-as kanyarban az első körben, ráadásul elég nagy sebességgel.”

„Teljesen el kellett hagynom a pályát, visszaestem a mezőny legvégére, és elveszítettem a szárnyaimat, ez pedig eléggé befolyásolta a versenyemet – tette hozzá Mir. – Minden megsérült, még a ruháim is. Nem értem, hogy miért volt erre szükség, semmi értelme sem volt a versenynek abban a szakaszában ezt meglépni.”

Mir arra is kitért, hogy ennek az esetnek milyen hatásai voltak a motorjára nézve. „Megsérült a ruhám és a Honda hátulja is, a farokelemen lévő szárny meg minden ilyesmi egyszerűen eltűnt – sorolta. – Az első szárny még ott volt, de eléggé remegett és mozgott, ja és a kipufogó is megsérült.”

„Őszintén szólva ezután az egy korrekt verseny volt, meg tudtam előzni többeket, akik előttem voltak – folytatta. – Még úgy is, hogy szárnyak nélkül küszködtem azzal, hogy megállítsam a motort az 1-es kanyarban, de ez az 5-ösben is nagy kihívást jelentett. Kár, hogy senki sem vette a mezőny hátsó részét, mivel eléggé vicces volt. Elégedettnek kell lennünk a versenyünkkel. Pilótaként mindent megtettem, amit csak tudtam. Azt hiszem, hogy jó formában vagyok.”

Mir azt viszont nem szeretné, hogy ezért retorzió érje Morbidellit. „Hát végül is bukott, nem? Szóval lényegében már megkapta a büntetést. Ha nem esett volna, akkor talán ki lehetett volna róni rá valamit, de hát bukott, és azt senki sem akar. Szóval ez volt az ő büntetése.”

Morbidellit nem rázta meg különösebben az eset. „Az a versenyzéshez tartozik, hogy csoportban megyünk – jelentette ki az olasz pilóta. – Bementem belülre, összeértünk, majd szélesre futottam, ennyi történt.”