back to top
2024. június 30. 18:46
KezdőlapMotoGPMégis megrendezhetik a Kazah Nagydíjat, értesülések szerint egy problémás forduló helyét veheti...

Mégis megrendezhetik a Kazah Nagydíjat, értesülések szerint egy problémás forduló helyét veheti át

Pénzügyi problémák miatt veszélybe kerülhetett az Indiai Nagydíj idei megtartása. Értesülések szerint, ha tényleg elmaradna, akkor a Kazah Nagydíjat rendezhetik meg a szeptember végi időpontban.

Nemrég derült ki, hogy a Kazah Nagydíjat idén biztosan nem fogják az eredeti, júniusi időpontjában megrendezni az országot sújtó áradások miatt. A Dorna ugyanis nem akar további terhet róni a helyi hatóságokra, amelyek a szinte példátlan időjárási körülmények miatt bajba jutott emberek megsegítésén dolgoznak. A MotoGP-t irányító vállalat ezért arra a döntésre jutott, hogy az év egy későbbi részére halasztják a versenyhétvégét. Viszont ez nem annyira egyszerű, ahogy hangzik, hiszen a naptár így is nagyon zsúfolt, kimondottan nehezen lehetne egy mindenki számára elfogadható időpontot találni.

Azonban most úgy látszik, hogy ez a kérdés akár könnyedén meg is oldódhat. Az Autosport értesülései szerint az Indiai Nagydíj idei megrendezése veszélybe került, mivel „a helyi promóterek nem tartották be a szerződésben rögzített pénzügyi kötelezettségvállalásaikat”. Emellett arról írnak, hogy egyes helyi beszámolók szerint a promóter szerepét betöltő Fairstreet Sports nem fizette ki a tartozását bizonyos szállítóknak, többek között a Dornának sem. A brit lap szerint „már megszületett a döntés” a forduló törléséről, de a bejelentés csak május 20. után fog megtörténni, mivel hivatalosan az a nap az indiai fél számára kijelölt fizetési határidő.

Az újság szerint, ha valóban elmarad idén az Indiai Nagydíj, akkor annak időpontjában, szeptember 20-22. között vendégeskedhet majd Kazahsztánban a MotoGP. Erre pedig minden jel szerint a Sokol International Racetrack már készen áll. A tavalyi fiaskó – akkor törölni kellett a fordulót, mivel egy egész sor probléma lépett fel – után a szervezők már semmit sem bíztak a véletlenre, és a versenyrendezésben nagy tapasztalattal bíró szakemberek segítségét kérték. Egyikük, Razlan Razali, aki korábban a Sepang International Circuit vezérigazgatója is volt, nemrég arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy „a pálya elkészült, és készen áll az első fordulóra”.

A MotoGP végre meghódíthatja Kazahsztánt – értesülések szerint idén valóban megrendezhetik a futamot

Az Indiai Nagydíjat tavaly tartották meg először a MotoGP történelme során, de egyáltalán nem sikerült problémamentesre. Először azzal kapcsolatban merültek fel kételyek, hogy a Buddh International Circuit elég biztonságos-e. Majd sokan, köztük Marc Márquez, nem kapták meg időben a vízumukat, és emiatt csak a tervezettnél később tudtak megérkezni a helyszínre. Végül a versenyhétvége menetében is volt egy látványos fennakadás, hiszen a pénteki program csúszott, mivel a pályabírók egy része nem volt hajlandó teljesíteni a feladatát, amíg nem kapták meg az alapvető ellátást, pontosabban elég ivóvizet.