back to top
2024. július 02. 16:19
KezdőlapMotoGPAz Aprilia vezére megválaszolta, hogy szeretnének-e Martín mellé egy új, olasz pilótát...

Az Aprilia vezére megválaszolta, hogy szeretnének-e Martín mellé egy új, olasz pilótát igazolni

Massimo Rivola elárulta, hogy a jövőben szóba kerülhet egy olasz pilóta leigazolása, de egyelőre „nem ez a prioritás”. Az Aprilia versenyrészlegének vezérigazgatója kijelentette, hogy a Jorge Martín – Maverick Viñales duóval szeretnének nekivágni a következő szezonnak. Rivola emellett Joe Roberts esetleges Trackhouse-os szerződtetésére és Aleix Espargaró tesztpilótai szerepére is kitért.

Hétfőn jelentette be az Aprilia, hogy a gyári csapatuknál Jorge Martín fogja váltani az idei szezon végén visszavonuló Aleix Espargarót, a madridi motoros és a noaleiek alig egy nap alatt állapodtak meg. Ez a hír sokakat meglepett, mivel korábban a gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója, Massimo Rivola többször is arra utalt, hogy egy olasz versenyzőt szeretnének Espargaró helyére igazolni.

Az Aprilia vezére elárulta, a „történelem leggyorsabban megkötött szerződését” írták alá Martínnal

Viszont az Aprilia gyári csapatának másik (szintén spanyol) pilótája, Maverick Viñales még nem rendelkezik szerződéssel a következő évre. Így sokakban felmerült a kérdés, az a bizonyos olasz versenyző – mondjuk Enea Bastianini – az ő helyére érkezhetne-e. „Azt mondanám, hogy ha Maverick már nem lesz nálunk, akkor meg kell fontolnom ezt a lehetőséget [egy olasz pilóta leigazolását]. Több nagyon erős olasz versenyzőt látok, szóval talán majd egyszer ennek is eljön az ideje, de egyelőre nem ez a prioritás – nyilatkozta erről Rivola a bejelentés utáni sajtótájékoztatón. – Azt hiszem, az most a legfontosabb, hogy kiderüljön, mit akar csinálni Maverick. Ha maradni akar, akkor én leszek az első, aki arra igent mond. De úgy meg nem lenne hely Eneának, pedig ő tényleg egy olyan versenyző, akit már régóta próbálok idehozni. Majd meglátjuk, most nehéz lenne jósolni ebben a témában. De azt hiszem, hogy a helyemben mindenki ugyanezt tette volna [megszerezte volna Martínt].”

„Az én szemszögemből nézve Maverick egy fix pont. De persze majd még meglátjuk – folytatta. – De szerintem ő volt az egyike azoknak, akik segítettek a csapatnak fontos lépéseket megtenni. Úgy gondolom, most már olyan szinten van, hogy referencia lehet a többi pilótánknak, szóval nekünk így a Maverick – Jorge duó lenne a lehető legjobb páros.”

Korábban egy furcsa esetre kaphatták fel a fejüket az Aprilia szurkolói. Miután egyszer Rivola arról beszélt, hogy már hosszabbítottak Viñalessel, a pilóta tagadta ennek a megtörténtét. Nemrég aztán elmagyarázta, hogy erre miként kerülhetett sor. „Alapvetően az volt a helyzet, hogy Massimo mondott valamit [olaszul], ami spanyolra lefordítva mást jelentett – fedte fel a 29 éves motoros. – De igazából az a lényeg, hogy még mindig nem írtam alá semmilyen szerződést, még várnunk kell ezzel. Jelenleg még egy kicsit korai lenne erről dönteni.”

Viñales nem ért egyet az Aprilia vezérével, szerinte még nem biztos a közös folytatás

Azt viszont egyértelművé tette, hogy egyelőre melyik csapat áll nála a középpontban. „Jelenleg százszázalékban az Aprilia mellett vagyok elköteleződve, és teljesen az idei szezonra koncentrálok – jelentette ki Viñales a Motomatters.com-nak. – De, ami a jövőmet illeti, hát még nem tudom. Őszintén szólva mostanában nem gondolkodom túl sokat a jövőmön. Az van bennem, hogy meg kell mutatnom, mire vagyok képes. Szóval azt hiszem, igazából a döntésemet pusztán csak a teljesítményem fogja meghatározni, és az, hogy mennyire sikerül itt [az Apriliánál] tényleg elérnem a céljaimat.”

Rivola a korábban említett sajtótájékoztatón még két másik fontos témára is kitért. Először is, az olasz szakember nem hiszi, hogy az idén a Moto2-ben villogó Joe Roberts fel fog kerülni a szatellitcsapatukhoz, a Trackhouse Racinghez (bár elmondása szerint ő csak tanácsot, nem utasítást ad az alakulatnak). Szerinte egyszerűen túl sok gyors és kipróbált MotoGP-pilóta lesz majd szabad ahhoz, hogy számos újoncnak legyen hely a rajtrácson. Robertset már többször is szóba hozták az amerikai istállóval, tekintve, hogy jelenleg ő a legmagasabban jegyzett amerikai pilóta a gyorsaságimotoros-világbajnokságon.

Másodsorban pedig azt is elmondta, nem lepődne meg, ha a visszavonuló Espargaró más gyártónál lenne tesztpilóta. De persze azt sem zárta ki, hogy náluk töltse majd be ezt a pozíciót. „Kívánom neki, hogy találjon egy jó szerződést és egy érdekes kihívást – kezdte Rivola. – El tudom képzelni, csak hangosan gondolkozva, hogy egyes gyártóknak, talán a japánoknak, nagyobb szükségük lenne a fejlődésre. Az pedig egy érdekesebb kihívás lehetne neki, és ők talán jól meg is tudnák fizetni, úgyhogy örülök ennek.”

Újabb fordulat Aleix Espargaró ügyében, hamarosan bejelenthetik, hogy hol lesz tesztpilóta