back to top
2024. május 17. 06:43
KezdőlapMotoGPSzinte biztos, hogy Rins váltja Morbidellit, aki nem fogadta el a Yamaha...

Szinte biztos, hogy Rins váltja Morbidellit, aki nem fogadta el a Yamaha ajánlatát

Sajtóértesülések szerint lényegében már csak a szerződés aláírása hiányzik ahhoz, hogy Álex Rins jövőre a Yamaha pilótája legyen. A spanyol versenyző Franco Morbidelli helyét veheti át, aki egyelőre nem fogadta el a japánok ajánlatát, mivel szeretne a MotoGP-ben maradni.

Nagyon úgy tűnik, hogy Álex Rins indíthatja el a dominót az átigazolási piacon. Már hetek óta pedzegetik, hogy a spanyol versenyző a Yamahához tart, és a legfrissebb hírek szerint a két fél már megállapodott. Erről a La Gazzetta dello Sport számolt be, és azt is hozzáteszik, hogy már csak a szerződés aláírása hiányzik ahhoz, hogy Rins hivatalosan is a hangvillások pilótája legyen jövőre.

Rins lenne az első számú jelölt Morbidelli helyére a Yamahánál?

Hogy ez eddig miért nem történt meg, arra is van magyarázat, mégpedig a 27 éves motoros súlyos sérülése. Rins ugyanis a mugellói sprintfutamon síp- és szárkapocscsonttörést szenvedett, aminek következtében sokáig kórházban lábadozott, és még a soron következő Brit Nagydíjat is ki kell hagynia. Ráadásul a szünetben a magánéletére koncentrált, ugyanis múlt héten megnősült.

Tolószékben házasodott meg a súlyos sérüléséből lábadozó Rins (kép)

Amennyiben valóban összejön a szerződés, úgy Rins egy év után elhagyja a Hondát, és nem tölti ki a kétéves szerződését a másik japán gyártóval. A távozó Suzukitól érkezett pilóta eddig a gyártó legeredményesebb versenyzője a szezonban, de hozzá kell tenni, hogy 47 pontjából 34-et a kiválóan sikerült austini hétvégén szerzett, ezt leszámítva viszont ő sem tudott csodát tenni a motorral. Ráadásul a felek viszonya sem felhőtlen, hiszen Rins nyilvánosan kritizálta a Hondát, amiért szerinte nem bíznak benne eléggé a fejlesztések kipróbálását illetően.

Rins Fabio Quartararo csapattársa lehet a 2024-es idényben, Franco Morbidelli pedig ez esetben távozik a Yamahától. Az olasz versenyző teljesítménye egyértelműen javult a tavalyi szezonhoz képest, hiszen már most több pontot szerzett, mint a teljes 2022-es évben, még a sprintfutamok nélkül is. Ennek ellenére még mindig messze van a csúcsformájától, ráadásul ő maga is megfogalmazta, hogy nem biztos benne, hogy a japánoknál akarja folytatni a pályafutását.

Sokkoló kijelentés Morbidellitől: Akarok én még egy évet a Yamahánál?

Szintén az olasz napilap hozta le a hírt, miszerint a Yamaha menekülőutat ajánlott neki, melynek révén maradhatna a kötelékükben. Csak éppen nem a MotoGP-ben, hanem a Superbike-világbajnokságban versenyezne, a gyártó R1-esén. Morbidelli azonban állítólag egyelőre visszautasította az ajánlatot, amely már csak pár napig él a másik fél részéről.

A nagy riválistól, a Superbike-ból vagy a Moto2-ből igazolhatja le a Honda Rins utódját?

A döntés oka pedig az, hogy a háromszoros MotoGP-futamgyőztes ragaszkodik ahhoz, hogy a MotoGP-ben maradjon. Erre a legjobb esélye a VR46 lett volna, lévén személyében Valentino Rossi akadémiájának neveltjéről van szó, ám úgy tűnik, hogy ez az ajtó bezárult előtte, mert Marco Bezzecchi a jelek szerint jövőre is marad a csapatnál. A Ducatin belül a Gresini a másik opció, de ott a Moto2 listavezetője, Tony Arbolino a másik jelölt Fabio Di Giannantonio helyére. Emellett azt sem lehet kizárni, hogy Rinsszel egyszerűen helyet cserélnek, és az LCR Hondánál folytatja a karrierjét.