back to top
2024. május 06. 07:47
KezdőlapSuperbikeNincs megegyezés, a Yamaha nem engedi, hogy Razgatlıoğlu tesztelje a BMW-t

Nincs megegyezés, a Yamaha nem engedi, hogy Razgatlıoğlu tesztelje a BMW-t

Toprak Razgatlıoğlu a következő szezonban a BMW kötelékében folytatja pályafutását, miután négy évnyi közös munka után elhagyta a Yamahát. A török pilóta a világbajnoki címe ellenére sem kapta meg az engedélyt a japán istállótól, hogy már a szezon utolsó versenyét követő teszten kipróbálhassa a jövő évi motorját. Egy interjúban Andrea Dosoli magyarázta meg a hangvillások döntését, és arról is beszámolt, hogy milyen a közös munka Jonathan Rea-vel.

Miként sok más alakulatnál is, a Superbike-világbajnokságban szereplő Pata Yamaha Prometeon istállónál is nagy változások történtek az elmúlt időszakban, például távozott a csapattól Toprak Razgatlıoğlu, a helyére pedig Jonathan Rea érkezett. Annak ellenére, hogy a török pilóta a második a sorozat történelmében, aki a japánok motorjával lett világbajnok – az első Ben Spies volt, aki 2009-ben diadalmaskodott –, nem kapta meg az engedélyt, hogy már az ezen a héten lezajlott jerezi teszten felülhessen jövő évi motorjára. Az alanyai pilótának így egészen december 4-ig várni kell, hogy majd Portimãóban próbálhassa ki az M1000RR-t.

Bajnokok új csapatban – a nagy Superbike átigazolási körkép

Sok rajongó értetlenül állt a Yamaha döntése előtt, ráadásul ez a történet még inkább a figyelem középpontjába került azzal, hogy a MotoGP-ben Marc Márquez számára a Honda viszont megtette ezt a szívességet, és így a spanyol versenyző már az idén tesztelni fogja a Ducatit. Andrea Dosoli, a Yamaha Motor Europe pályaversenyzési részlegének vezetője most tiszta vizet öntött a pohárba, és a GPOne.com-nak elmondta, hogy ők miért nem követték a Repsol példáját.

„Mi mind megértjük, hogy miért előnyös egy gyártó és egy versenyző számára, ha képesek tesztelni, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy békében szeretnénk lebonyolítani a tesztet Jonathan Rea-vel. Mi leültünk Toprakkal, hogy találjunk egy megoldást, de sajnos lehetetlen volt egyezségre jutnunk. Viszont mi tettünk arra kísérletet, hogy lehetővé tegyük neki a tesztelést, bizonyos feltételek teljesülése mellett nyitottak lettünk volna rá.”

Amikor bejelentették, hogy Razgatlıoğlu jövőre a ROKiT BMW Motorrad csapatnál folyatja, többen felvetették, hogy ez azért lehet, mert a Yamaha nem kínált neki ülést a MotoGP-ben. „El Turco” egyik nagy vágya, hogy egyszer a királykategóriában szerepelhessen – bár nem minden áron –, ezért a világbajnoki cím megnyerése után a Yamaha tavaly megengedte neki, hogy tesztelje a márka MotoGP-ben használt konstrukcióját. Dosolit arról is kérdezték, hogy véleménye szerint ez a teszt döntő volt-e a pilóta számára, amikor elhatározta, hogy el fog igazolni a csapattól.

„Toprak már a teszt előtt is másfajta kihívásokat keresett, és a MotoGP pontosan ezt jelentette. Azonban amikor rájött, hogy a váltás nem lenne lehetséges azonnal, akkor egy másik irányba fordult. A nagy sportemberek mindig új kihívásokat keresnek. A teszten számomra bebizonyította, hogy mekkora tehetség, és nincs kétségem afelől, hogy [a MotoGP-ben] is az elejétől fogva megállta volna a helyét. Viszont amikor megértette, hogy abban a pillanatban nincs számára ott hely, akkor új feladatba vágta a fejszéjét, és ez teljesen normális egy sportember életében. Azt mondanám, hogy most is van nálunk olyan, akit így jellemeznék, méghozzá Rea.”

Az idei szezon már befejeződött, de a csapatok még az utolsó verseny helyszínén, Jerezben maradtak néhány napra, hogy teszteljenek. Ezen alkalommal, ha Razgatlıoğlu nem is, de Rea már pályára gurulhatott jövő évi motorjával. Az északír versenyző annak ellenére pozitívan értékelt, hogy első bukását is elszenvedte az R1 nyergében, Dosoli pedig osztja a pilóta optimista jövőképét.

Rea eséssel kezdte pályafutását a Yamahánál, de pozitívan értékelte az első tesztnapját

„Jonathan nagyon profi, ebben egyáltalán nem kételkedem.  Ő képes valami igazán különlegesre, hisz ő az SBK [Superbike-világbajnokság] történelmének legeredményesebb versenyzője. A csapatával azonnal alkottak egy csoportot, és máris elég jól integrálódott. Nyilvánvaló, hogy még dolgoznunk kell azon, hogy igazán megértsük, hogy hogyan tudunk igazán fejlődni, de szerintem ez teljesen átlagos dolog. Úgy látom, hogy a csapat befogadta őt a családunkba, most még csak kezdet kezdetén vagyunk, de én magabiztos vagyok attól, amit tegnap láttam” – nyilatkozta az olasz szakember.