back to top
2024. május 03. 11:48
KezdőlapMagyarok16 éve lett világbajnok, ma már az utánpótlást nevelve pattan motorra Talmácsi...

16 éve lett világbajnok, ma már az utánpótlást nevelve pattan motorra Talmácsi Gábor (Videó)

Magyarország egyetlen gyorsaságimotoros-világbajnoka 16 évvel ezelőtt ért fel a csúcsra, és bár már évek óta nem versenyez, továbbra is nagyon aktív, és ha arra van szükség akkor akár ő maga is pályára gurul a motoros növendékek edzésein. 

Talmácsi Gábor igazán fáradhatatlan. Ha épp nem gyerekeknek oktatja a motorozás alapjait, akkor minden további nélkül beáll az utánpótláskorú versenyzők kispályás edzésére, hogy minél közelebbről tudja megfigyelni őket, és így minél többet tudjon segíteni nekik. Talma személyében pedig a hazai motoros palánták keresve sem találhatnának jobb igazodási pontot, hiszen a magyar versenyző 16 évvel ezelőtt – 2007. november 4-én – első és máig egyetlen magyarként lett világbajnok a 125 köbcentis kategóriában, amivel azonnal megváltotta a helyét a magyar autó-motorsport halhatatlanjai közé.

A 2007-ben Aranysisak díjjal kitüntetett pilóta másik, „Edzés az utánpótlással” című videóját annak nevére kattintva tekinthetik meg az érdeklődők.

Talma ugyanolyan típusú motorral gurult a pályára a videók által megörökített edzések során, amellyel a fiatalok is, hiszen így tudta igazán megtapasztalni, hogy mire képes a gép. A 42 éves versenyző ilyen – nem számára előnyös – körülmények között is könnyedén motorozta körbe a pályán lévőket, de számára ekkor nem ez volt az igazán fontos, hiszen az ő szavaival élve: „a cél az, hogy ők [a juniorok] is körbe tudjanak motorozni bárkit!”.

A kilenc vb-futamgyőzelmet szerző pilóta a Seregélyesen található SER-Ring gokartpályán tartott edzéseken végezte a videókon látható „terepmunkát”. Annak, aki közelebbről is szeretne megismerkedni az 1025 méter hosszú, 16 kanyarral rendelkező aszfaltcsíkkal, a Kovács Bálint – aki már mindhárom jelentős 24 órás futamon rajthoz állt – főszereplésével készült anyagot ajánljuk.

A videók alatti kommenteket böngészve feltűnhet az embernek egy különös hozzászólás. „Grande campione Gàbor!” – vagyis „Gábor, a nagy bajnok!” üzeni az olasz nyelvű szöveg, amit Titino 46 név alatt tettek közzé. Ez a becenév nem mást takar, mint Matteo Masilit, aki a magyar-olasz Fairium Next Generation Riders Team utánpótlás-nevelő csapat versenyzője.

Nem csak ott lenni akar a világbajnoki mezőnyben – interjú Farkas Kevinnel

Ennek az istállónak a pilótája az éppen világbajnoki futamra készülő Farkas Kevin és Lukács Tamás, illetve a tavalyi Northern Talent Cup győztese, Rossi Moor is. Az alakulat munkájának egyik segítője Stefano Favaro, akit többek között Talmácsi Gábor felfedezőjeként tartanak számon, így nem lenne meglepő, ha a magyar legenda és az olasz tehetség egy edzésről ismerné egymást, azon pedig egyáltalán nem csodálkozunk, hogy ez esetben Talma ilyen reakciót váltott ki a fiatal versenyzőből.