back to top
2024. május 02. 05:57
KezdőlapMotoGPMarc Márquez mindhárom sorozatban megnevezte, hogy kit tart legesélyesebbnek a bajnoki címre

Marc Márquez mindhárom sorozatban megnevezte, hogy kit tart legesélyesebbnek a bajnoki címre

A gyorsaságimotoros-világbajnokság három sorozata közül az egyikben sem tudhatjuk biztosan, hogy ki fogja a tabella első helyén zárni az idényt, ráadásul a MotoGP-ben és a Moto3-ban még csak tippelni is nehéz ebben a kérdésben. A Thai Nagydíj után Marc Márquez mégis vállalkozott erre a feladatra, és mindegyik szériát érintve elmondta, hogy szerinte ki fog a legjobban örülni az év végén.

Már csak három verseny van hátra az idei szezonból, és ezért az AS megkérdezte Marc Márquezt, hogy ő kit tart a legesélyesebbnek a bajnoki cím megszerzésére, de nem csak a MotoGP-ben, hanem a Moto3-ban, és a Moto2-ben is. Márquez a Thai Nagydíj hétvégéjén ült le az újságíróval, hogy áttekintse az egyes kategóriák állását.

Óriási csata és egy peches bukás után Alonso nyert a Moto3-ban, ketten is először állhattak dobogóra

A Moto3-ban Jaume Masià Vargas vezet 17 ponttal Szaszaki Ajumu, és 25 ponttal David Alonso előtt. A nyolcszoros világbajnok kedvence a mezőnyből Alonso, a Thai Nagydíj győztese. A fiatal kolumbiai pilóta első évét tölti a sorozatban, így a spanyol versenyző szerint nem neki van a legnagyobb esélye a cím elnyerésére, de nagy dolgokra hivatottnak látja a 17 éves tehetséget, aki a GasGas Aspar csapat színeiben motorozik.

„Megnéztem Alonso futamát Thaiföldön, aztán csak egyszerűen odamentem, hogy gratuláljak neki, mert megérdemli. Nagyon kedvelem már az első pillanattól fogva, mióta a világbajnokság mezőnyének tagja lett, és emlékszem, hogy mennyire jól teljesített már az első versenyén is az újoncok között. Többször odajött hozzám, hogy tanácsot kérjen egyik-másik kanyar megoldásáról. Nagyon barátságos, szimpatikus srác. Amikor kimentem, hogy tapsoljak neki [a thaiföldi futamot követően], és lefékezett előttem, akkor azt mondtam, hogy »bízz magadban, mert képes vagy rá«, hiszen nincs nagy hátrányban a tabellán. Az viszont igaz, hogy vannak nála tapasztaltabb pilóták, mint Masià, aki szerintem a bajnoki cím fő esélyese. Ő [Alonso] még csak egy kezdő [ebben a sorozatban], a legjobbakat kívánom neki, különösen mióta már elnyerte az Év Újonca címet” – mondta a Honda versenyzője.

David Alonso szinte lekopírozta Marc Márquez 11 évvel ezelőtti bravúrját

„Egyértelmű, hogy [Alonso] valami igazán különlegesre képes. Ők még nagyon fiatalok, és az a kérdés, hogy megragadnak-e egy szinten, vagy sikerül folytatniuk a fejlődésüket, ezen múlik [hogy meddig juthatnak el]. Amikor annyira fiatal vagy, mint például [Fermín] Aldeguer, akkor a sport kellemetlen része valamivel jobban érint téged, hiszen még nem vagy érett. Ha ezek a dolgok hatnak rád úgy, hogy 30 vagy, akkor 18 évesen még sokkal erősebben fogod érezni őket, különösen napjainkban a közösségi médiával, meg minden ilyesmivel, korábban ez az oldal egyáltalán nem létezett. Amikor én a 125 köbcentis világbajnokságon, vagy a Moto2-ben voltam, akkor a közösségi média még nem volt olyan erős, és így gyakorlatilag nem tudtad, hogy az emberek mit mondanak [rólad]. Ma, ha egy fiatal gyerek vagy, sok időt elvesztegethetsz ott, a kamerák előtt kell éretté válnod, mindenki szeme láttára.”

A Moto2-ben már sokkal egyértelműbb a helyzet. Pedro Acosta eddig 63 ponttal szerzett többet, mint a tabella második helyén álló Tony Arbolino. Ebben az esetben nem meglepő, hogy Márquez sem a cím megnyerésének módjáról, hanem az azt követő ünneplésről beszélt 19 éves honfitársa szezonjára tekintve. A két spanyol jövőre a királykategóriában majd összemérheti a tudását, hiszen akkor Acosta is a nagyfiúk között fog versenyezni, a Tech3 GasGas csapat színeiben.

„Sajnálom, hogy Acosta nem szerezte meg a bajnoki címet már itt [Thaiföldön], mert ha megnyerte volna és most visszatér Spanyolországba, akkor rendesen meg tudta volna ünnepelni. Ha Malajziában fogja behúzni, akkor semmi rendkívüli nem történik, hiszen onnan még sokat kell várnia, hogy újra Spanyolországba mehessen, de végső soron ezt a címmel a zsebében fogja megtenni, és valójában ez az, ami számít.”

Maradhat-e külső tényezőktől mentes Bagnaia és Martín tiszta párharca?

Ami a MotoGP-t illeti a cerverai versenyző már korábban is hangot adott annak a véleményének, hogy Jorge Martín végső soron felül fogja múlni Francesco Bagnaiát – aki jelen pillanatban 13 ponttal megelőzi a tabellán a Pramac pilótáját –, ezt pedig Buriramban is megismételte. „A MotoGP-ben most is Martínra fogadnék, ahogy ezt már korábban is mondtam. Ő a leggyorsabb, még akkor is, ha Thaiföldön úgy nyert, hogy nem ő volt az. Ezen a hétvégén nem ő motorozta a legjobb tempót, és mégis az övé lett az első rajtkocka, és mindkét futamon győzni tudott, szóval továbbra is rá tennék. A lágy gumival Martín volt a leggyorsabb, de a keménnyel Bagnaia volt az, méghozzá elég jelentős különbséggel” – nyilatkozta a 30 éves pilóta.