2024. április 27. 07:45
KezdőlapOffroadKire figyeljünk a Superendurón? – megkérdeztük Zsigovits Norbertet

Kire figyeljünk a Superendurón? – megkérdeztük Zsigovits Norbertet

Két kategóriában, a Prestige-ben és a Juniorban több mint 40 versenyző áll rajthoz a Superenduro-világbajnokság idénynyitóján Franciaországban. A hétvégén zajló forduló lesz az első a hétfutamos vb-n, amelynek negyedik állomása a budapesti MVM Dome lesz 2024. február 3-án.

A Prestige-ben két magyar versenyző, Szőke Márk és Zsigovits Norbert indul, a Juniorban Liszka Roland képviseli a hazai színeket, mindhárman a Hungarian Motorsport Academy tagjai. Indulás előtt megkérdeztük a magyar kontingens legrutinosabb superenduro-versenyzőjét, Zsigovits Norbertet arról, hogy ő kiket és miért figyel a mezőnyben.

Új színekben, új motorral indul Zsigovits Norbert a Superenduro-vb-n

Prestige

Billy Bolt: Ő a regnáló, immáron háromszoros világbajnok. Rendkívül látványosan és sikeresen motorozik. Idén is jó formában van, nem hátráltatja sérülés. Továbbra is ő lesz a legnagyobb esélyes.

Jonny Walker: Billy Bolt legnagyobb kihívója. Nagyon jó formában van. Az amerikai AMA Endurocross-bajnokságon az összes Superpole-t megnyerte. A technikásabb pályákon legyőzhetetlen volt. Az utolsó fordulóban vesztette el a bajnokságot.

Manuel Lettenbichler: 2014-ben, 16 évesen ő lett minden idők legfiatalabb versenyzője, aki célba ért a legendás Erzbergrodeón. 2016-ban Junior világbajnok volt, a Prestige-ben 2021-ben indult utoljára, azóta WESS Enduro-világbajnok és kétszeres Hard Enduro-világbajnok lett. Nem a Superenduro a fő csapásirány számára, de az utóbbi években nagyon erős versenyző lett, okozhat meglepetéseket.

Dominik Olszowy: Ő a lengyelek nagy ígérete. Tavaly 5. helyezett lett a világbajnokságban. Gyári szerződést kapott a Rieju gyártótól. Az AMA Endurocross erős mezőnyében a 10. helyen végzett.

Taddy Błażusiak: A mezőny egyik legismertebb tagja, hatszoros világbajnok legenda. Részt vett az AMA Endurocross sorozaton is, de az utolsó futamot kihagyta, mert bokasérüléssel szenved. A korábbi GasGas motort elektromos Starkra cserélte.

Tim Apolle: Az amerikai bajnokságon is ment, az első vlogomban találkozhattatok is vele. Nem hozott túl jó eredményeket, a tavalyi német fordulón megsérült, ezért Budapesten nem láthatták a szurkolók. Gyári Beta-pilótaként tér vissza.

Dan Peace: Pályafutása első Superenduro-szezonjában megnyerte az Európa-kupát, így a Prestige-ben is szép jövő áll előtte.

Mitch Brightmore: A tavalyi Junior-világbajnok, testvérét, az idei esélyes Ashtont győzte le. A brit versenyzők új generációjának egyik, ha nem a legjobb versenyzője. Igazán gyors, elsőre ott lehet a legjobb 5 között.

Szőke Márk: Az Európa-kupában elért tavalyi győzelme is bizonyítja, hogy ott a helye a Prestige-mezőnyben. Az első versenyek még nehezek lehetnek, kell egy kis idő, mire megszokja az ember ezt a közeget. A cél a top 10 lehet a számára. Hajrá, Maci, hajrá, magyarok!

Két magyar versenyző is indul a legjobbak között a jövő évi Superenduro-vb-n

Junior

Asthon Brightmore: Testvéréhez hasonlóan nagyon fiatal és igen gyors. Tavaly a 2. helyezett lett fivére mögött. Egyértelműen ő a bajnokesélyes a Junior-világbajnokságban.

Milan Schmüser: A német versenyző volt a leggyorsabb az előző szezonban, de rengeteg hibát vétett. Ha ezt ki tudja javítani, idén bajnok lehet, ehhez azonban Brightmore-ral is meg kell vívnia.

Suff Sella: Tavaly pont a szezonkezdet előtt megsérült. Az izraeli versenyző lehet az idei nagy visszatérő, hiszen 2022-ben 2. helyezett lett az összetettben.

Fabien Poirot: Ö az egyik fekete ló a mezőnyben, hiszen az előző szezonban nem indult, a francia pilóta viszont így is meglepetést okozhat.

Liszka Roland: Ez lesz az első teljes szezonja a Junior kategóriában. Tavaly már megvillantotta a tehetségét. A top 5 lehet a cél számára, de képes futamokat nyerni és dobogóra is állhat. Nagy reményeket fűzök hozzá és szurkolok neki!

Liszka Roland magyar bajnok endurokrosszban, Zsigovits Norbert dobogót szerzett Amerikában


A Superenduro-világbajnokság lebonyolításáról, a főbb szabályokról a 2024. február 3-án zajló Superenduro GP of Hungary honlapján, a superenduro.hu oldalon lehet további részleteket találni.