back to top
2024. május 02. 04:18
KezdőlapSuperbikeVáltozik a Superbike-világbajnokság idei naptára, máskor dőlhet el a bajnoki cím sorsa

Változik a Superbike-világbajnokság idei naptára, máskor dőlhet el a bajnoki cím sorsa

Elhalasztják a Superbike-világbajnokság jerezi szezonzáróját – jelentette be a nemrég a széria. A mezőny csapatai eközben elkezdték bemutatni motorjaik idei festéseit.

A szabálykönyv után megváltozott a Superbike-világbajnokság idei szezonzárójának időpontja is. Az előzetes naptár szerint a jerezi fordulót október 11-13. között rendezték volna, viszont a széria nemrég bejelentette, hogy végül egy héttel később, október 18-20. között fog rá sor kerülni. A frissített menetrendet itt lehet megtekinteni.

Íme a Superbike-világbajnokság idei szezonját érintő legfontosabb változtatások

A halasztás oka, hogy a szervezőkhöz és a FIM-hez ilyen irányú kérés érkezett Jerez de la Frontera városvezetésétől, illetve a pálya fenntartóinak könnyebb így összerakni a saját naptárjukat. Azonban nem mindenkinek előnyös ez a változtatás, a Dornának például nagyon kedvezőtlen, hogy így a Superbike-szezonzáró egy hétvégére került a MotoGP Ausztrál és a Forma–1 Amerikai Nagydíjával. A forduló eredeti időpontjában a két nagy rivális sorozat közül egyik sem rendez futamot.

Az idei lesz a Superbike-világbajnokság tizenegyedik feltűnése a Circuito de Jerez-Ángel Nieto nevet viselő aszfaltcsíkon. Először 1990-ben jelent meg a naptárban ez a helyszín, de a második versenyre nagyon sokat kellett várnia a szurkolóknak, hiszen csak 2013-ban tért vissza ide a széria. Ezután egy év (2018) kivételével 2021-ig minden szezonban tiszteletét tette itt a mezőny. A pálya tavaly az argentínai forduló lemondása miatt tért vissza egy nagyon emlékezetes hétvégével.

Mindeközben a világbajnokságon szereplő csapatok elkezdték bemutatni az idei festéseiket. A Yamaha Motoxracing WorldSBK Team volt az első, ők január 12-én, egy Róma melletti településen, Fiano Romanóban tartották a saját eseményüket. Az istálló 2024-ben egy motorral képviselteti majd magát a rajtrácson, amellyel továbbra is Bradley Ray fog versenyezni.

Az ELF Marc VDS Racing Team egyetlen gépének festése január 15-én, a Belgiumban található Modavéban debütált. A csapat idén mutatkozik be a Superbike-világbajnokságon, a pilótájuk az a Sam Lowes lesz, akivel a tavalyi szezonban még a Moto2-ben mentek. Az istálló egyébként korábban számos szériában kipróbálta magát, a MotoGP-től egészen a Dakar-raliig.

A ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team és a német gyártó szatellitcsapata, a Bonovo Action BMW egy január 17-én, Berlinben tartott közös rendezvényen leplezte le az idei arculatát. A müncheniek egy jelentős erősítéssel vágnak neki az évben, hiszen Toprak Razgatlıoğlu náluk folytatja a pályafutását. A török pilóta érkezése miatt Scott Redding a ROKiT-tól átkerült a Bonovo Actionhöz, kiszorítva ezzel onnan Loris Bazt, viszont Michael van der Mark (ROKiT) és Garrett Gerloff (Bonovo Action) is maradtak eddigi helyükön.

A további eddig bejelentett bemutatók dátumai és helyszínei.

Aruba.it Racing – Ducati: január 22., Madonna di Campiglio (Olaszország). Az Aruba.it a Ducati gyári MotoGP-csapatával közös bemutatót tart.

Pata Prometeon Yamaha: január 28., online.

GMT94 Yamaha: január 31., online.

Team Go Eleven: február 3., Olaszország (még nincs pontos helyszín).

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team: február 5., Misano (Olaszország).

Kawasaki Racing Team WorldSBK: február 8., online.

BARNI Spark Racing Team: február 11., Reggio Emilia (Olaszország).

Bajnokok új csapatban – a nagy Superbike átigazolási körkép