back to top
2024. május 01. 07:41
KezdőlapMotoGPBastianini szerint ő nem tartozik a bajnoki cím esélyesei közé

Bastianini szerint ő nem tartozik a bajnoki cím esélyesei közé

Enea Bastianini jelenleg nem sorolja magát a bajnoki cím esélyesei közé. Az olasz pilóta tudja, hogy idén lejár a szerződése, de egyelőre még nem erre koncentrál.

Nagyon jól sikerültek az előszezoni tesztek Enea Bastianini számára. A sepangi gyakorláson a harmadik, a katarin pedig a második legjobb idő fűződött a nevéhez. Ráadásul a 26 éves pilóta a Ducati gyári csapatának versenyzőjeként a mezőny jelenlegi legjobb motorját használhatja. Nem véletlen tehát, hogy a fogadóirodák szerint ő az idei bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese. Bastianini azonban nem ért egyet ebben a bukmékerekkel.

A bukmékerek szerint Marc Márquez az idei bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese

„Ebben a pillanatban nem tartozom a bajnoki cím esélyesei közé – nyilatkozta Bastianini a Katari Nagydíjat megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón. – Ugyanis először be kell bizonyítanom, hogy idén konzisztensebben tudok teljesíteni, mint az elmúlt évben, illetve mint 2022-ben. Az igaz, hogy akkor nyertem négy versenyt, és többször felállhattam a dobogóra, de sokszor voltam hátul is. Aztán ha majd gyors tudok lenni, akkor annak [esélyesnek] fogom tartani magamat, de jelenleg inkább konzervatív vagyok ebből a szempontból. Hogy akkor kit tartok a favoritnak? Természetesen [Francesco] Bagnaiát.”

Bastianininek csalódást keltően alakult az előző idénye. A szezonnyitó Portugál Nagydíj sprintfutamán megsérült, aminek következtében további négy forduló kihagyására kényszerült. A visszatérése után sem tudott százszázalékos állapotba kerülni, ráadásul Barcelonában újra megsérült. Összességében a malajziai győzelmétől eltekintve nem volt egy igazán jó hétvégéje sem.

Emiatt pedig már tavaly is felmerült, hogy a bolognaiak lecserélik őt Jorge Martínra. A spanyol pilóta nemrég egyértelművé tette, hogy vagy felviszik a gyári csapathoz, vagy elhagyja a Ducati kötelékét a jelenleg érvényben lévő szerződésének lejárta után, tehát az idei szezon végén.

A Ducatinak nehéz lesz megtartania az összes jó versenyzőjét, véli a távozó sportigazgató

Ez pedig még tovább élezheti a kettőjük közti küzdelmet, amely a Ducati gyári csapatának – Bagnaia szerződéshosszabbítása miatt – egyetlen szabadon maradt üléséért folyik. Bastianini, akinek szintén a 2024-es idény végéig érvényes a mostani kontraktusa, azonban az elmondása szerint egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

„Eddig nem gondolkodtam ezen túl sokat, mivel leginkább arra koncentráltam, hogy teljesen felépüljek, és százszázalékos állapotban érkezzek meg az első futamra – mondta Bastianini. – Nem gondolkodtam ezen, de nyilvánvalóan ez sem egy lebecsülendő szempont, szóval a szezon során meg kell próbálnunk fejlődni, és mindig a lehető legjobb teljesítményt nyújtani.”

„Remélem, hogy igen – válaszolta Bastianini arra a kérdésre, hogy szerinte fel tudja-e majd venni a versenyt Martínnal. – Ugyanis az azt jelentené, hogy elég gyorsak leszünk. Jorge egy kiváló pilóta, nagyon jó a tempója, szóval az idei is egy kiélezett csata lesz, de majd meglátjuk, hogyan alakul.”

Jöhet a tavalyi vb-csata visszavágója? – Martín szerint ezúttal mások is beleszólhatnak a harcba