back to top
2024. május 01. 10:40
KezdőlapSuperbikeBautista „szánalmasan” viselkedett a Yamaha csapatfőnöke szerint

Bautista „szánalmasan” viselkedett a Yamaha csapatfőnöke szerint

Paul Denning élesen kritizálta Álvaro Bautistát. A Pata Yamaha csapatfőnöke azt problematizálta, hogy a címvédő miért panaszkodik folyton a leginkább őt hátráltató szabályra.

A Superbike-világbajnokság előző két szezonját Álvaro Bautista dominanciája határozta meg. A spanyol pilóta mindkét idényben viszonylag könnyedén tudta behúzni a bajnoki címet, 2022-ben 72 pontos, 2023-ban pedig 75 pontos előnyt épített ki magának a legerősebb kihívója előtt, aki mindkétszer Toprak Razgatlıoğlu volt.

A sorozat az idei szezonban bevezetett egy új szabályt, amelyet könnyen lehet úgy értelmezni, hogy azt kifejezetten Bautista ellen hozták (bár ezt természetesen sohasem mondták ki nyilvánosan). A 39 éves pilótának az előírás miatt 7 kilogrammnyi ballasztot kell feltennie a motorjára. Talavera de la Reina szülötte többször is hangot adott már annak, hogy mennyire igazságtalannak tartja ezt az intézkedést.

Bautista: Ha nehezebb lennék, és nem nyertem volna, ma nem létezne ez az engem büntető szabály

Paul Denningnek, a Pata Yamaha csapatfőnökének viszont nem tetszett Bautista reakciója. „Szánalmas volt, amit csinált – nyilatkozta Denning a Motorsport-Totalnak. – Ő egy kétszeres Superbike-világbajnok. Érhető, ha bizonyos szempontból hátrányba kerül. De ezt a hátrányt ellensúlyozza a más területeken meglévő hatalmas előnye. Nem értem, hogy miért csinál ekkora felhajtást. Inkább a munkájára kellene koncentrálnia.”

Bautista valamivel gyengébben kezdte az idei szezont, mint az előző kettőt, bár jelenleg így is a tabella második helyén áll. Denning elmondta, hogy szerinte ez minek köszönhető. „Néhány pilóta és csapat fejlődött, neki pedig valószínűleg egy kicsit romlott a teljesítménye, és csökkent az önbizalma a sérülése miatt” – utalt a címvédőnek a malajziai MotoGP-futamon összeszedett sebesülésére.

A brit szakember szerint új csapattársának, Nicolò Bulegának a kiemelkedő eredményei is hatással lehettek Bautistára. „Bulega nagyszerű munkát végez – állapította meg Denning. – Talán ennek is van némi befolyása Álvaro lelkiállapotára.”

Bautista: Úgy volt, hogy Bulega lesz a következő Valentino Rossi

Nemrég Razgatlıoğlu menedzsere és mentora, Kenan Sofuoğlu kijelentette, hogy nem Bulegát, hanem Bautistát tartja a legfőbb ellenfelüknek a bajnoki versenyfutás során. Denning is úgy véli, hogy még mindig a korábbi MotoGP-pilóta a legfőbb esélyes. „Azt hiszem, hogy így is nagyon erős lesz az idei szezonban” – tette hozzá.