back to top
2024. június 30. 19:43
KezdőlapMotoGPAz Aprilia vezére elárulta, a „történelem leggyorsabban megkötött szerződését” írták alá Martínnal

Az Aprilia vezére elárulta, a „történelem leggyorsabban megkötött szerződését” írták alá Martínnal

Massimo Rivola elmesélte, hogyan sikerült  „rekordidő” alatt leigazolniuk Jorge Martínt. Az Aprilia versenyrészlegének vezérigazgatója emellett több érdekes részletre is kitért a megállapodással kapcsolatban.

Szinte mindenkit meglepve az Aprilia hétfő délután bejelentette, hogy Jorge Martín jövőre náluk folytatja a pályafutását. A madridi versenyző az idei szezon végén visszavonuló Aleix Espargaró helyére érkezik a gyári csapathoz. Ez a fejlemény pedig Massimo Rivola, a noaleiek versenyrészlegének vezérigazgatója szerint még nekik is hirtelen jött.

Hivatalos: Martín az Apriliához igazol, Marc Márquez zöld utat kapott a gyári Ducatihoz

„Nyilvánvalóan nagyon örülök annak, hogy a fedélzeten köszönthetem [Martínt] – nyilatkozta Rivola a MotoGP hivatalos honlapjának. – Nem beszélhetek minden részletről, de azt elmondhatom, hogy eléggé »versenyszerűen« állapodtunk meg, nagyon gyorsan, vasárnap estétől hétfőig tárgyaltuk le. Tulajdonképpen [hétfőn] 17:30-kor írtuk alá, és 18:00-kor már be is jelentettük. Szóval ez részünkről egy elég gyors döntés volt, szerintem ez a történelem leggyorsabban megkötött szerződése. Amióta Aleix meghozta a döntését arról, hogy visszavonul, elkezdtem nézelődni a pilótapiacon, és valójában elég sok menedzser bekopogott az ajtómon. De azt hiszem, hogy végül a lehető legjobb megoldást választottuk.”

Rivola arra is kitért, szerinte mi miatt hívta fel ennyire hirtelen Martín azzal, hogy esetleg csatlakozna az Apriliához. „Azt hiszem, a vasárnapi verseny [az Olasz Nagydíj főfutama] sok érzelmet mozgatott meg benne [Martínban]. Ráadásul szombaton bukott, meg hát azt hiszem, megértette, hogy talán már nincs jövője a Ducatinál, és a lehető legjobb megoldást akarta megtalálni” – utalt arra, hogy hétfőn kiderült, a bolognai gyártó vezetői szinte biztosan az őket „zsaroló” Marc Márquezt teszik meg Francesco Bagnaia következő csapattársának.

A Ducati enged Marc Márquez „zsarolásának”, és mégis ő lesz a gyári versenyző Martín helyett?

A hétfői sajtóközleményben az szerepelt, hogy egy „több évre szóló” szerződést írt alá Martín és az Aprilia. Később kiderült, hogy szándékosan fogalmaztak ilyen homályosan. „Ez egy szokásos [tehát két évre szóló] szerződés, de azzal, hogy »több évre szólót« írtunk, nagyobb hatást értünk el” – mondta nevetve Rivola.

Martín köztudottan kifejezetten jóban van Espargaróval, rendszeresen szoktak együtt tölteni időt a versenyhétvégéken kívül is. Így sokakban felmerült a kérdés, mekkora szerepe volt a mezőny körelnökének abban, hogy honfitársa az Apriliát választotta. Rivola válaszából pedig kiderült, hogy elég nagy.

Martín nem akart sírni Aleix Espargaró bejelentésén, de nagyon meghatódott a „testvére” miatt

„Azon gondolkodom, hogy felajánlok Aleixnek egy munkát, lehetne a személyi asszisztensem – elmélkedett az olasz szakember. – Hiszen ő mutatta be [Martínnak] az Apriliát, az a csapatot, amelyet éppen elhagyni készül. De azt hiszem, hogy az időzítésnek is nagy szerepe volt, hiszen nagyon gyorsak voltunk. Vasárnap este felhívtam a főnökömet, és mondtam neki, hogy lenne esélyünk [Martín leigazolására]. Aztán zöld utat kaptunk tőle, én pedig mindent megtettem, hogy ezt összehozzam. A jogi osztályon a srácok meg egész éjjel dolgoztak. Nem tudom, hogy érzelmi alapon döntött-e, de szeretném azt hinni, hogy Jorge választása azért esett ránk, mert az elmúlt években jó munkát végeztünk. Mi voltunk az egyetlenek, akik idén futamokat nyertek [a Ducatin kívül], ráadásul a miénk a legversenyképesebb motor [a Desmosedici után]. Szóval ez egy újabb darabja a kirakósnak, amelyet a helyére raktunk.”

Rivolát arról is megkérdezték, hogy Martín volt-e az elsőszámú jelölt a listáján. „Őszintén szólva igen – jelentette ki. – Bár kezdetben nem hittem, hogy piacra kerülhet. Aztán amikor megláttam, hogy kinyílik ezt a lehetőség, »dobtam neki egy kis csontot«, hátha érdekli.”

„De természetesen a különböző ajánlatok közül nem a miénk volt a legjobb, annak ellenére, hogy egy elég jó ajánlat volt – tette hozzá. – De az, hogy még így is minket választott, nagy büszkeséggel tölt el, és szerintem részben a motor, részben a csapat minősége miatt döntött így, mivel ezekről Aleix biztosan mesélt neki. Emellett [szerepet játszhatott a döntésében] a rólunk kialakult kép is, amely szerint, legalábbis én így látom, összességében ez egy olyan csapat, amelynél jól érezzük magunkat, és végül is ez is lehetett egy fontos tényező.”

Még be sem jelentették az új szabályokat, de az Aprilia máris elkezdett dolgozni a 2027-es motorján