2024. április 28. 11:55
KezdőlapMoto3Nem a vb-címet eldöntő futamon élt először vitatható eszközökkel Masià csapata?

Nem a vb-címet eldöntő futamon élt először vitatható eszközökkel Masià csapata?

Nemrég a Moto3-as világbajnoki címért folyó csatát botrányos körülmények között elvesztő Szaszaki Ajumu csapatának tulajdonosát, Peter Öttlt is megkérdezték a katari esetről. A korábbi motorversenyző szerint az ellenfél, Jaume Masià istállója nem ekkor használt először megkérdőjelezhető eszközöket velük szemben, és japán pilótájukat is csak azért rúgták ki, mert nem lett volna elég „hasznos” a barátja, Szaszaki elleni küzdelemben.

Emlékezetes módon biztosította be az előző szezon Moto3-as bajnoki címét Jaume Masià. A Katari Nagydíjon előbb ő, majd csapattársa, Adrián Fernández is kiterelte a pályáról a riválist, Szaszaki Ajumut. Az eset nagy port kavart fel, még a királykategória ötszörös bajnoka, Mick Doohan is beleállt a spanyol pilótába és csapatába, a Leopard Racingbe. Nemrég Peter Öttl, Szaszaki eddigi alakulatának – a japán pilóta Masià-val együtt idén már a Moto2-ben fog versenyezni –, a Liqui Moly Husqvarnának a tulajdonosa elmondta a SPEEDWEEK.com-nak, nem ez volt az első eset, amikor a luxemburgi istálló ilyen eszközökkel élt ellenük.

Szaszaki nem gratulál Masià-nak, szerinte szégyenletes módon győzte le őt a spanyol

„Elküldtem az információkat a FIM sportfelügyelőinek több alkalommal is, megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva, videókkal, képekkel és minden egyébbel, pedig lenne ennél jobb dolgom is. Elmondok egy esetet, amely Malajziában történt meg: mindenki kiment a pályára az első szabadedzésre, de Szaszakinak problémája volt a motorjával. Azonban ezt a mi kollégáink a Leopardnál nem tudták, szóval Fernández legalább egy percig várt Szaszakira a bokszunk előtt. Ez megvan nekem videófelvételen! A Leopard csapatkoordinátora odaállt mellém, amikor filmeztem ezt, és csak nevetett a szituáción.”

Az év elején a Leopard Racing másik pilótája Masià mellett Szuzuki Tacuki volt, aki megnyerte a szezon második futamát, az Argentin Nagydíjat. Ennek ellenére a csapat a hazai versenye után lecserélte őt a Katarban nekik nagy szolgálatot tevő Fernándezre, aki a későbbi világbajnokhoz hasonlóan spanyol nemzetiségű. A hivatalos indoklás szerint azért rúgták ki Szuzukit, mert „túl közel került” idei csapatához, az Öttl vezette Husqvarnához. A német szakembernek azonban az a véleménye, hogy igazából más vezetett Szaszaki honfitársának és barátjának az eltávolításához.

„Szuzukinak volt egy kikötés a szerződésében, amely alapján le lehetett őt cserélni, ha nincs a legjobb nyolc között a tabellán, amúgy ez egy elég rossz záradék egy kontraktusban. Az elküldésének konkrét indoka az volt, hogy beleegyezett egy fotó készítésébe velünk, vagyis a 2024-es csapatával, de nem ez a kép volt a valódi ok. Egyértelmű, hogy Szuzuki egyszerűen nem lett volna elég hasznos a Leopard számára a világbajnoki harc döntő szakaszában. Ezt a leopardosok arcába is megmondtam. Teljesen érhető, hogy miért Adrián váltotta Szuzukit.”

„Igen [Fernández úgy ünnepelt Katarban, mintha ő lett volna a bajnok]. Adrián egészen a negyedik helyig verekedte fel magát, de aztán mégis tizenhetedikként fejezte be a versenyt, mert hátraesett Szaszakihoz. Nem a saját érdekeit védte.”

Kanyart neveztek el a botrányos körülmények között bajnoki címet szerző Masià-ról

Szaszaki a 2023-as szezonban úgy tudott a bajnoki címért harcolni, hogy csak az utolsó futamon állhatott fel a dobogó tetejére, bár előtte sem járt ettől messze, hiszen a győzelmén kívül tíz alkalommal végzett a legjobb háromban. Az interjúból azt is megtudhattuk, hogy Öttl szerint ez nem a gyilkos ösztön hiánya, hanem egy jó, a pontszerzést szem előtt tartó stratégia eredménye volt, amelyet azért alakított ki a versenyzője, mert az idény elején kétszer is előkelő pozícióból bukott a túl nagy kockázatvállalás miatt.