back to top
2024. május 03. 19:12
KezdőlapMotoGPEldőlt, hogy Rins felülhet-e a Hondára, majd a Yamahára Valenciában

Eldőlt, hogy Rins felülhet-e a Hondára, majd a Yamahára Valenciában

Megkapta az engedélyt orvosaitól Álex Rins, hogy részt vegyen a Valenciai Nagydíjon, amely az utolsó futama lehet az LCR Honda színeiben. A spanyol pilóta az ausztráliai versenyhétvégén volt ott utoljára, tehát több mint egy hónapos kényszerszünetet követően térhet majd vissza a mezőnybe.

Látszik a fény az alagút végén Álex Rins számára, hiszen kedden az orvosok engedélyezték, hogy motorra üljön a hétvégén sorra kerülő Valenciai Nagydíjon. Rinsnek ezzel alkalma nyílik még egyszer harcba vinni az Honda RC213V-t, és a lehetőségekhez mérten szépen elbúcsúzni az LCR csapattól, amelyet egy év után hagy ott. A spanyol pilóta a versenyhétvégét követő kedden a valenciai teszt során már egy Yamahán fog ülni, hiszen a következő szezonban ő fogja pótolni a Pramachoz igazoló Franco Morbidellit a hangvillások gyári istállójánál.

Álex Rins egy év után elhagyja a Hondát

A barcelonai pilóta az előző héten kezdett el újra edzeni, ehhez saját 1000 köbcentis Superbike-motorját vette igénybe. A gyakorlásra szülővárosának versenypályáján, a Katalán Nagydíj helyszínén került sor, ahol Andrea Iannone társaságában több kört is megtett. Ezután következett az orvosi vizsgálat, amelyen megkapta az engedélyt a valenciai futamon való részvételre. „Mindig is tervben volt, hogy ezen a héten újra megröntgeneztetjük, hogy lássuk mi a helyzet vele” – mondta Lucio Cecchinello, az LCR tulajdonosa. A korábbi motorosnak nagy szüksége volt egy jó hírre, hiszen az előző két hétvégén a lábadozó pilótát helyettesítő Iker Lecuonának egyszer sem sikerült pontot szerezni.

A Yamahánál szintén nagy megkönnyebbülést jelentett az idei Amerikai Nagydíj győztesének visszatérése, hiszen a csapatnál mindenképpen szerették volna, ha a versenyző már a valenciai teszten fel tud ülni a motorjuk. Ennek az egynapos eseménynek a jelentőségét jól leírja Marc Márquez nyilatkozata, amelyből kiderült, hogy mennyire fontos volt neki, hogy a Honda megengedte, hogy már jövő hét kedden kipróbálja a Ducatit. „Biztos voltam benne, hogy Álex versenyezni fog a Valenciai Nagydíjon az LCR-rel, aztán két nappal később velünk teszteli majd a Yamaha M1-et” – kommentálta a bejelentést Lin Jarvis, a japán istálló ügyvezető igazgatója a SPEEDWEEK.com-nak.

Rins még Mugellóban szenvedett súlyos balesetet, amelyben eltört a síp- és szárkapocscsontja. Ezután megoperálták, csavarokat és lemezek helyeztek a lábába, amelyek azonban elmozdultak, fájdalmat okoztak, és folyamatosan késleltették a visszatérését. Ezzel aztán először a Japán Nagydíjon próbálkozott meg, de ez még korainak bizonyult, így az első szabadedzés után átadta a motorját Stefan Bradlnek.

A fájdalmakkal küszködő Rins nem tudott leszállni a motorról a „dobogóval felérő” eredménye után

Indonéziában a főfutamot a kilencedik helyen tudta befejezni, erről az eredményről a verseny után azt mondta, hogy egy dobogós hellyel ért fel a számára, hiszen a leintés után a fájdalmai miatt le sem tudott szállni a motorról. Egy héttel később Ausztráliában a Q2 után újra a visszalépés mellett döntött, majd ezt követően Madridba repült, hogy orvosaival egyeztessen, akik újabb műtétet – amely összeségében már a harmadik volt – javasoltak neki. Ebből a beavatkozásból való (sikeres) felépülést követően térhet majd vissza a mezőnybe az előttünk álló hétvégén.