back to top
2024. május 09. 10:13
KezdőlapMotoGPNem mindennapi versenyzőkhöz csatlakozott Rins, miután húzott egy váratlant Austinban

Nem mindennapi versenyzőkhöz csatlakozott Rins, miután húzott egy váratlant Austinban

Álex Rinsen kívül összesen két versenyzőnek sikerült győzelmet aratnia az austini aszfaltcsíkon a királykategóriában, mégpedig Marc Márqueznek és Enea Bastianininek. A Honda-pilóta először a Suzuki nyergében tette ezt meg, most egy másik márkával is a dobogó tetején tudott végezni.

Nem sokan tippeltek volna arra, hogy Marc Márquez távolmaradásával egy Honda fog az élen végezni a királykategória Amerikai Nagydíján. Bár voltak jó előjelek, Álex Rins győzelme mégis váratlanul érkezett. A szombati sprintfutamon a második helyen végzett, és úgy nézett ki, hogy a főfutamon is a Ducatinak áll a zászló. Francesco Bagnaia azonban hibázott, a csata elmaradt, és Rins végül simán nyerte a futamot.

A világbajnok óriási hibája után véget ért a Honda 539 napja tartó nyeretlensége

„A Honda nagyon jó ezen a pályán, a legtöbb futamot ezzel a márkával nyerték a COTA-n” – mondta Luca Marini a futam után.

Azonban nem tekinthetünk el a Honda hosszú ideje tartó szenvedésétől. Álex Rins a japán gyártót sújtó, 539 napja tartó nyeretlenségi sorozatnak vetett véget, az LCR pedig Rins diadala előtt 5 éve nem nyert futamot a királykategóriában. A spanyol pilóta egy előkelő névsorhoz csatlakozott most, mégpedig azon pilóták közé, akik több márkával is tudtak versenyt nyerni a MotoGP-ben: Rossi (Honda, Yamaha), Lorenzo (Yamaha, Ducati), Dovizioso (Honda, Ducati), Viñales (Suzuki, Yamaha), Stoner (Ducati, Honda) és Miller (Honda, Ducati) ért el előtte ilyen sikert.

„Őszintén szólva elégedett vagyok mindennel, amit ezen a hétvégén sikerült elérnünk. Nagyon büszke vagyok, mert ez még csak a harmadik közös futam az LCR-rel – és most én értem el nekik a 100. dobogót. Kezdem megtalálni a tempómat, mindannyian jó munkát végzünk. Argentínához képest még nagyobb lépést haladtunk előre. Azonban a mai verseny minden volt, csak nem könnyű. Az első és a második szektorban folyamatosan próbáltam behozni a lemaradásom egy részét, így őszintén szólva kockáztattam egy kicsit. De Bagnaia elkövetett egy kis hibát, és a bukása után megpróbáltam koncentrált maradni. Hirtelen az első helyen találtam magam, és már nem volt előttem senki, aki diktálja a tempót. Szóval azt gondoltam magamban, hogy ‘Hűha, csináljuk meg’. És igen, végül megcsináltuk. Nagyon örülök az LCR-nek, mert ez a csapat igazán megérdemli ezt a sikert. Nagyon boldog vagyok, mert tárt karokkal fogadtak novemberben” nyilatkozta Rins a futam után.